ΑΘΗΝΑ
06:00
|
26.04.2024
Επιδιώκει μεταξύ άλλων να διασφαλίσει ότι οι ξένες επιδοτήσεις δε στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά και τον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανταγωνιστικό (απέναντι στο νόμο Μπάιντεν για την βελτίωση των υποδομών και τη μείωση του πληθωρισμού) «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στο δρόμο της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης».

Μέσα σε περίπου 18 σελίδες η κομισιόν ξεδιπλώνει το σχέδιό της που στηρίζεται στους ακόλουθούς τέσσερις πυλώνες:

  • Α).Προβλέψιμο και απλουστευμένο ρυθμιστικό περιβάλλον.
  • Β) Επιτάχυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
  • Γ). Ενίσχυση των δεξιοτήτων.
  • Δ). Ανοιχτό εμπόριο για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πριν από το καλοκαίρι του 2023.

. Θα διερευνήσει επίσης τη δημιουργία μιας Λέσχης Κρίσιμων Πρώτων Υλών για να φέρει σε επαφή «καταναλωτές» πρώτων υλών και χώρες πλούσιες σε πόρους ώστε να διασφαλίσει την παγκόσμια ασφάλεια του εφοδιασμού μέσω μιας ανταγωνιστικής και διαφοροποιημένης βιομηχανικής βάσης και των βιομηχανικών συνεργασιών Clean Tech/Net-Zero.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου τόνισε:

«Όπως κάθε γενιά, έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε το δρόμο με ταχύτητα, φιλοδοξία και αίσθηση σκοπού για να εξασφαλίσουμε το βιομηχανικό προβάδισμα της Ε.Ε. στην ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία μηδενικών ρύπων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της επανάστασης της καθαρής τεχνολογίας. Για τις εταιρείες και τους ανθρώπους μας, σημαίνει μετατροπή των δεξιοτήτων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και της καινοτομίας σε μαζική παραγωγή, χάρη σε ένα απλούστερο και ταχύτερο πλαίσιο».

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή προτείνει έναν νόμο «Net-Zero Industry Act» για τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και για την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Με το μάτι σε σπάνιες γαίες και ΑΠΕ

Το πλαίσιο θα συμπληρωθεί από τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών για να διασφαλιστεί επαρκής πρόσβαση σε εκείνα τα υλικά, όπως οι σπάνιες γαίες, που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή βασικών τεχνολογιών, και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού, η Επιτροπή στοχεύει να εγγυηθεί ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς, διευκολύνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη να χορηγήσουν την απαραίτητη βοήθεια για την ταχεία παρακολούθηση της πράσινης μετάβασης. Προς τούτο, προκειμένου να επιταχυνθεί και να απλουστευθεί η χορήγηση ενισχύσεων, η Επιτροπή θα διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με ένα τροποποιημένο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πράσινες επενδύσεις.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη βραχυπρόθεσμα, με έμφαση στο REPowerEU, το InvestEU και το Ταμείο Καινοτομίας, για την παροχή γρήγορης και στοχευμένης υποστήριξης. Μεσοπρόθεσμα, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πριν από το καλοκαίρι του 2023.

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια REPowerEU, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέες οδηγίες σχετικά με τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εξηγώντας τη διαδικασία τροποποίησης των υφιστάμενων σχεδίων και τις λεπτομέρειες προετοιμασίας των κεφαλαίων του REPowerEU.

Η Επιτροπή θα προστατεύσει επίσης την ενιαία αγορά από το αθέμιτο εμπόριο στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας και θα χρησιμοποιήσει τα μέσα της για να διασφαλίσει ότι οι ξένες επιδοτήσεις δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, καθώς και στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα