ΑΘΗΝΑ
12:17
|
04.05.2024
«Το δηλητήριο της απληστίας έχει αλείψει τα διαμάντια του με αίμα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία στη ΛΔ του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε το «δηλητήριο της απληστίας» που οδηγεί τις συγκρούσεις στην Αφρική καθώς ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την Τρίτη, λέγοντας ότι ο πλούσιος κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πολύτιμοι από τα ορυκτά στη γη κάτω από αυτούς.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επευφημούσαν καθώς ταξίδευε από το αεροδρόμιο προς την πρωτεύουσα Κινσάσα με το όχημά του, με κάποιους να ξεφεύγουν για να το κυνηγήσουν ενώ άλλοι φώναζαν και κυμάτιζαν σημαίες.

Αλλά η χαρούμενη διάθεση, ένα από τα πιο ζωντανά καλωσόρισματα των ξένων ταξιδιών του, έγινε ζοφερή όταν ο 86χρονος Πάπας μίλησε σε αξιωματούχους στο προεδρικό μέγαρο. Καταδίκασε «τρομερές μορφές εκμετάλλευσης, ανάξιες της ανθρωπότητας» στο Κονγκό, όπου ο τεράστιος ορυκτός πλούτος έχει τροφοδοτήσει τον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την πείνα.

«Κάτω τα χέρια από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κάτω τα χέρια από την Αφρική. Σταματήστε να πνίγετε την Αφρική: δεν είναι ορυχείο που πρέπει να απογυμνωθεί ή έδαφος για λεηλασία» , είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η ΛΔ του Κονγκό έχει μερικά από τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών, χρυσού, χαλκού, κοβαλτίου, κασσίτερου, τανταλίου και λιθίου στον κόσμο, αλλά αυτά έχουν πυροδοτήσει συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών, κυβερνητικών στρατευμάτων και ξένων εισβολέων. Η εξόρυξη έχει επίσης συνδεθεί με την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

«Είναι τραγωδία που αυτά τα εδάφη, και γενικότερα ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος, συνεχίζουν να υφίστανται διάφορες μορφές εκμετάλλευσης», είπε ο Πάπας, διαβάζοντας την ομιλία του στα ιταλικά. Οι άνθρωποι που άκουγαν μια γαλλική μετάφραση χειροκροτούσαν επανειλημμένα.

«Το δηλητήριο της απληστίας έχει αλείψει τα διαμάντια του με αίμα», είπε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κονγκό.

Επιδεινώνοντας τα προβλήματα της χώρας, το ανατολικό Κονγκό μαστίζεται από βία που συνδέεται με τις μακροχρόνιες και περίπλοκες συνέπειες της γενοκτονίας του 1994 στη γειτονική Ρουάντα.

Η ΛΔ του Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει την ομάδα ανταρτών M23 που πολεμά τα κυβερνητικά στρατεύματα στα ανατολικά. Η Ρουάντα το αρνείται.

«Εκτός από ένοπλες πολιτοφυλακές, οι ξένες δυνάμεις που διψούν για τα ορυκτά στο έδαφός μας διαπράττουν, με την άμεση και δειλή υποστήριξη της γειτόνισσας μας Ρουάντα, σκληρές φρικαλεότητες», είπε ο πρόεδρος του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι, μιλώντας λίγο πριν από τον πάπα στην ίδια σκηνή.

Ο πάπας δεν κατονόμασε τη Ρουάντα στην ομιλία του ούτε πήρε θέση στη διαμάχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ρουάντα, Γιολάντε Μακόλο, απέρριψε τα σχόλια του Τσισεκεντί. «Είναι προφανές ότι αυτή η γελοία εμμονή με τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ρουάντα είναι η εκλογική στρατηγική του Προέδρου Τσισεκέντι – μια απόσπαση της προσοχής από την κακή απόδοση της κυβέρνησής του και την αποτυχία να προσφέρει στους πολίτες τους», ανέφερε σε δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα