Η Ουκρανία δεν πρέπει να έχει την ικανότητα να στοχεύει ρωσικές παραμεθόριες περιοχές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα. Τα σχόλιά του ήρθαν μια ημέρα μετά τον ουκρανικό βομβαρδισμό κοντά σε αγωγό στην περιοχή Μπριάνσκ, και εν μέσω φημών ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο βλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
«Φυσικά, η αποστολή που τίθεται ως προτεραιότητα είναι να εξαλειφθεί η ίδια η πιθανότητα επιθέσεων, αλλά αυτό είναι καθήκον του στρατού», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σχετικά με τις εργασίες υποδομής στις παραμεθόριες περιοχές του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ και του Κουρσκ, καθώς και της Κριμαίας.
Περίπου 3.700 κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών στην περιοχή Μπέλγκοροντ έχουν εκτοπιστεί από επιθέσεις του ουκρανικού πυροβολικού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαράτ Κουσνούλιν, στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να τους παρέχει στέγη και ό,τι άλλο χρειάζονται.
Οι αρχές στο Μπέλγκοροντ και στο Μπριάνσκ κατέγραψαν δύο επιδρομές ουκρανικού πυροβολικού την Τρίτη. Στην περιοχή του Μπριάνσκ, ένα βλήμα έπεσε σε χωράφι κοντά σε υποσταθμό του αγωγού Druzhba. Η ροή πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί, αλλά το προσωπικό του αγωγού βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε η Transneft σε σχόλιο για το περιστατικό.
Τρία χωριά στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και ένα στο Κουρσκ έγιναν επίσης στόχοι ουκρανικών κανονιών και ρουκετών την Τρίτη, σύμφωνα με αναφορές από τη ζώνη των επιχειρήσεων μάχης. Αυτές οι βολές του ουκρανικού πυροβολικού προστίθενται στις περισσότερες από 150 βολές που εκτοξεύτηκαν προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ.
Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς υποστηρικτές της πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως το πυραυλικό σύστημα MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), το οποίο έχει βεληνεκές περίπου 300 km. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ είχαν ρυθμίσει κρυφά τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού HIMARS που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, ώστε να μην μπορούν να εκτοξεύσουν ATACMS ακόμα κι αν το Κίεβο καταφέρει με κάποιο τρόπο να τα αποκτήσει.
Χθες, ωστόσο, το Reuters ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στον στρατιωτικό εξοπλισμό που θα στείλει στην Ουκρανία έναν διαφορετικό πύραυλο με βεληνεκές έως και 150 χλμ., που είναι αρκετό ώστε οι δυνάμεις του Κιέβου να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία. Το Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) αποτελείται από μια βόμβα μικρής διαμέτρου της Boeng τοποθετημένη σε κινητήρα πυραύλων και μπορεί να εκτοξευτεί από το σύστημα HIMARS.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλ Μπουντάνοφ, απείλησε ότι «θα υπάρξουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας» έως ότου το Κίεβο αποκαταστήσει τα σύνορα που διεκδικεί. Τα λόγια του Μπουντάνοφ ακολουθούν τα δημόσια σχόλια του Αλεξέι Ντανίλοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος μίλησε τον Δεκέμβριο για την προοπτική «εκρήξεων» σε όλη τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία κινδυνεύει να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.