ΑΘΗΝΑ
07:08
|
03.05.2024
Τέσσερις βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δίωξη, καθώς η κατάσταση παραμένει ασταθής στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για δίωξη, καθώς η υπόθεση παραμένει στάσιμη στην Αϊτή εν μέσω απειλών δολοφονίας που έχουν τρομάξει τους τοπικούς δικαστές, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Μεταξύ των υπόπτων που βρίσκονται τώρα υπό κράτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι ο Τζέιμς Σολάτζ, 37 ετών και ο Τζόζεφ Βίνσεντ, 57, δύο Αϊτινο-Αμερικανοί που ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν μετά τους 12 πυροβολισμούς στον Μοΐζ στο ιδιωτικό του σπίτι κοντά στην πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς στις 7 Ιουλίου 2021.

Κατηγορούμενος είναι επίσης ο Κρίστιαν Εμμανουέλ Σανόν, ένας ηλικιωμένος πάστορας, γιατρός και αποτυχημένος επιχειρηματίας που οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ως βασικό παράγοντα. Οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκε από τους πραγματικούς – και ακόμη άγνωστους – εγκέφαλους πίσω από τη δολοφονία που βύθισε την Αϊτή βαθιά στο πολιτικό χάος και εξαπέλυσε ένα επίπεδο βίας συμμοριών που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο τέταρτος ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ο Κολομβιανός πολίτης Χερμάν Ριβέρα Γκαρσία, 44 ετών, ο οποίος είναι μεταξύ των πάνω από 20 πρώην Κολομβιανών στρατιωτών που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Ο Ριβέρα Γκαρσία, μαζί με τους Σολάτζ και Βίνσεντ, αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου ή απαγωγής εκτός των ΗΠΑ και την παροχή υλικής υποστήριξης και πόρων με αποτέλεσμα τον θάνατο, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Σανόν κατηγορείται για συνωμοσία για λαθρεμπόριο αγαθών από τις ΗΠΑ και παροχή πληροφοριών παράνομων εξαγωγών. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι φέρεται να έστειλε 20 βαλλιστικά γιλέκα στην Αϊτή, και ότι τα αντικείμενα που εστάλησαν περιγράφονταν ως «ιατρικά γιλέκα ακτίνων Χ και σχολικά είδη».

Συνολικά επτά ύποπτοι για την υπόθεση βρίσκονται τώρα υπό κράτηση στις ΗΠΑ. Δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο κύριο σωφρονιστικό κατάστημα της Αϊτής, το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο και συχνά στερεί τροφή και νερό για τους κρατούμενους.

Η υπόθεση έχει φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο στην Αϊτή, με τοπικούς αξιωματούχους πέρυσι να ορίζουν έναν πέμπτο δικαστή για να ερευνήσει τη δολοφονία, αφού άλλοι τέσσερις απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους.

Ένας δικαστής είπε στα ειδησεογραφικά μέσα ότι η οικογένειά του του ζήτησε να μην αναλάβει την υπόθεση επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ένας άλλος δικαστής παραιτήθηκε αφού ένας από τους βοηθούς του πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Περίπου ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι πήραν συνεντεύξεις από τους τρεις υπόπτους Σολάτζ, Βινσεντ και Ριβέρα ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην Αϊτή και ότι συμφώνησαν να μιλήσουν.

Οι άλλοι ύποπτοι που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση στις ΗΠΑ είναι ο Ροδόλφ Γιάαρ, πρώην πληροφοριοδότης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και επιχειρηματίας από την Αϊτή, ο οποίος εκδόθηκε από τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου κρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Η αστυνομία της Αϊτής υποστηρίζει ότι άλλοι ύποπτοι υψηλού προφίλ παραμένουν ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που οι αρχές λένε ότι ευνοήθηκε να καταλάβει την εξουσία από τον Μοΐζ αντί του Σανόν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ένας άλλος φυγάς είναι ο Τζόζεφ Μπάντιο, φερόμενος ως αρχηγός της συνωμοσίας που εργαζόταν στο παρελθόν για το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αϊτής και την κυβερνητική μονάδα κατά της διαφθοράς μέχρι την απόλυσή του, λέει η αστυνομία.

Τον Δεκέμβριο, η Μαρτίν Μοΐζ έγραψε στο Twitter ότι ο σύζυγός της είχε πολεμήσει εναντίον της διαφθοράς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του. «Παρά τα εμπόδια, 17 μήνες μετά, ο κόσμος απαιτεί #Δικαιοσύνη», έγραψε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα