ΑΘΗΝΑ
08:13
|
29.03.2023
Η κυβέρνηση κατέθεσε απόψε την τροπολογία που θέτει όρους για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βουλή κατατέθηκε απόψε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών επί των προϋποθέσεων κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές.

Η τροπολογία «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής της Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Η ρύθμιση η οποία είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο, έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις και έχει καταγγελθεί ως μέσο θωράκισης της εκλογικής διαδικασίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε περιπτώσεις εκτός αυτής του «κόμματος Κασιδιάρη».

Η τροπολογία:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τις ψηφοφορίες του κοινοβουλίου μέχρι τις εκλογές εκτός από αυτή που θα αφορά το επίμαχο ζήτημα, για το οποίο έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο φόντο του δουλεμπορίου η επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στην Γκάνα

Αντίδραση στο Ισραήλ για το σχέδιο επίθεσης στο Gostijo της Αθήνας

Γαλλία: Εμείς είμαστε οι εργάτες και θα νικήσουμε

Για διεθνή στρατιωτική επέμβαση στην Αϊτή θα ψηφίσει ο ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα