ΑΘΗΝΑ
05:04
|
20.04.2024
Πρόκειται για τον τέταρτο καταδικασμένο σε θάνατο κρατούμενο που εκτελείται μέσα σε έναν μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άνδρας που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, εκτελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Τέξας, παρά τις υποψίες για ρατσισμό που σημάδεψαν τη δίκη του, ανεβάζοντας σε τέσσερις τους θανατοποινίτες που έχουν εκτελεστεί στην Πολιτεία μέσα σε έναν μήνα.

Το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας επιβεβαίωσε ότι ο 43χρονος Γουέσλι Ρουίζ, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στο σωφρονιστικό κατάστημα στο Χάντσβιλ, στις 6:41 μ.μ. τοπική ώρα (1241 GMT).
Το συμβάν είχε λάβει χώρα το 2007, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στους δρόμους του Ντάλας του κεντρικού Τέξας. Στο τέλος της καταδίωξης, ο Ρούιζ πυροβόλησε τον αστυνομικό Μαρκ Νιξ που προσπαθούσε να σπάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου του με το γκλομπ του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Ρουίζ ισχυρίστηκε ότι φοβόταν για τη ζωή του και πυροβόλησε ευρισκόμενος αυτοάμυνα, ωστόσο, οι ένορκοι τον καταδίκασαν σε θάνατο .

Στα χρόνια που ακολούθησαν την καταδίκη του Ruiz, οι δικηγόροι του άσκησαν αρκετές ανεπιτυχείς προσφυγές. Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της εκτέλεσης, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι ένορκοι βασίστηκαν σε «ρατσιστικά» στοιχεία και «κατάφωρα αντιισπανικά στερεότυπα» για την εκτίμηση της επικινδυνότητας του Ρούιζ.

Ο Ρουίζ είχε συμμετάσχει σε μήνυση που κατέθεσαν  αρκετοί θανατοποινίτες στο Τέξας, οι οποίοι κατηγόρησαν το Υπουργείο Ποινικής Δικαιοσύνης της Πολιτείας ότι παρέτεινε τις ημερομηνίες λήξης των θανατηφόρων ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις εκτελέσεις.

Η χρήση ληγμένων ουσιών, όπως υποστηρίζουν, κινδυνεύει να προκαλέσει πόνο, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Οι αρχές επέμειναν ότι τα αποθέματά τους σε πεντοβαρβιτάλη δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα