ΑΘΗΝΑ
16:11
|
29.03.2023
Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 28 μήνες κράτησης, ο Ινδός δημοσιογράφος Σιντίκ Κάπαν που τόλμησε να αναφέρει τον θάνατο και τον βιασμό ενός κοριτσιού στην αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ινδός δημοσιογράφος Σιντίκ Κάπαν αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή πάνω από δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του, ενώ ταξίδευε για να κάνει αναφορά για έναν φερόμενο βιασμό.

Ο Κάπαν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2020 στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, όπου μια νεαρή γυναίκα Ντάλιτ είχε πεθάνει αφού φέρεται να βιάστηκε από τέσσερις άνδρες της ανώτερης κάστας.

Η υπόθεση είχε πυροδοτήσει διαμαρτυρίες στην Ινδία.

Η αστυνομία κατηγόρησε τον δημοσιογράφο Σιντίκ Κάπαν για συνωμοσία ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στον νόμο και την τάξη και να υποκινήσει τη βία, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε πολλάκις.

Τρεις άνδρες που ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο εκείνη την ημέρα κατηγορήθηκαν για παρόμοια αδικήματα.

Για τον Κάπαν, ο οποίος είχε δύο υποθέσεις εναντίον του, δόθηκε εγγύηση σε μία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας τον Σεπτέμβριο. Το ανώτατο δικαστήριο του Αλαχαμπάντ του χορήγησε εγγύηση στη δεύτερη υπόθεση τον Δεκέμβριο. Όμως χρειάστηκε περισσότερο από ένα μήνα μετά για να αφεθεί ελεύθερος λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων.

Την Πέμπτη, αφότου ο Κάπαν ελευθερώθηκε από τη φυλακή στην πόλη Λάκνοου, είπε ότι θα συνεχίσει να μάχεται τις κατηγορίες εναντίον του.

«Θα συνεχίσω να κάνω και δημοσιογραφία. Δεν θα κάτσω αδρανής… Άλλωστε δημοσιογράφος είμαι – τι άλλο μπορώ να κάνω;» είπε στον Ανάντ Ζανάνε του BBC Ινδίας.

Ο Σιντίκ Κάπαν, ο οποίος κατάγεται από την πολιτεία Κεράλα, εργαζόταν στην ειδησεογραφική πύλη Azhimukham στη γλώσσα Μαλαγιαλάμ, όταν συνελήφθη καθ’ οδόν προς την περιοχή Χάτρας στο Ούταρ Πραντές.

Μετά τη σύλληψή του κατηγόρησε την αστυνομία ότι τον βασάνιζε σωματικά και ψυχικά. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε επίσης ότι οι αρχές δεν του έδωσαν πρόσβαση στα φάρμακά του για τον διαβήτη, αλλά οι αστυνομικές αρχές της Ινδίας αρνήθηκαν αυτές τις κατηγορίες.

Ισχυρίστηκαν ότι ο Κάπαν και οι σύντροφοί του ήταν μέλη του Λαϊκού Μετώπου της Ινδίας (PFI), μιας ριζοσπαστικής μουσουλμανικής ομάδας με έδρα την Κεράλα που απαγορεύτηκε πέρυσι για φερόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Το PFI, ο δικηγόρος του Κάπαν και ένα σωματείο δημοσιογράφων με έδρα την Κεράλα στο οποίο ανήκε, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του δημοσιογράφου είπε στο BBC το 2021 ότι ο πελάτης του κατηγορήθηκε αρχικά για «μικρά αδικήματα».

Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, η αστυνομία πρόσθεσε άλλες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης βάσει διατάξεων ενός αυστηρού αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λήψη εγγύησης.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Διεύθυνση Επιβολής, η οποία διερευνά οικονομικά εγκλήματα, κατέθεσε άλλη δικογραφία εναντίον του βάσει του νόμου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το κεντρικό πρακτορείο υποστήριξε ότι ο Κάπαν έλαβε χρήματα από το PFI για να «υποκινήσει ταραχές», μια κατηγορία που αρνήθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να προχωρήσει η αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Στις 14 Απριλίου η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό Μακρόν

Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βερολίνο

Ρότζερ Γουότερς: Ο δήμος Φρανκφούρτης δεν μπορεί να εκφοβίζει καλλιτέχνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα