ΑΘΗΝΑ
20:43
|
26.04.2024
Καθώς οι εργαζόμενοι και η επιστημονική κοινότητα αντιδρούν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει το νομοσχέδιο όσο γρηγορότερα μπορεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο νόμου για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή.

Όπως επισημαίνει σε έκτακτη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, παρότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και την Ολομέλεια, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να το ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες εντός μίας εβδομάδας.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την μουσειακή πολιτική της χώρας, χωρίς κανέναν διάλογο και καμία συναίνεση, πολιτική ή κοινωνική, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές, με σκοπό να προλάβει η Υπουργός Πολιτισμού να διορίσει τους κυβερνητικούς «εκλεκτούς» ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικούς Διευθυντές στα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας!», σημειώνει η έκτακτη ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κατέβηκαν στο δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί τους με τους κινητοποιούμενους καλλιτέχνες.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να προσδιορίσει τα βήματα των επόμενων ημερών.

Από τη μεριά της, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, υπογραμμίζει:

«Προεκλογικό “μποναμά” ετοιμάζει η κυβέρνηση για 40 «εκλεκτούς» της που θέλει να τους τοποθετήσει στα Διοικητικά Συμβούλια των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, με τις ανάλογες «αποζημιώσεις» βεβαίως. Αν το πείραμα «πετύχει», το επόμενο βήμα θα είναι η τοποθέτηση κυβερνητικών ΔΣ στους πέντε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και η πλήρης διάλυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

(…) Η 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών, η πρώτη που γίνεται ποτέ, είχε 90% επιτυχία! Να πάρουμε τη σκυτάλη από αυτούς και να συνεχίσουμε, με απεργιακές κινητοποιήσεις, κλεισίματα χώρων και Μουσείων».

(…) Αφού χτες το βράδυ κατατέθηκε το νομοσχέδιο, και η κυβέρνηση θέλει να το ψηφίσει εντός μιας βδομάδας, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ θα πρέπει να προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες από αύριο ως την Πέμπτη, με κλείσιμο όλων των Μουσείων, καθώς και της Ακρόπολης, της Κνωσού και του Λευκού Πύργου με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα