ΑΘΗΝΑ
16:01
|
29.03.2023
«Όλα είναι δρόμος» για τους καλλιτέχνες. Η αστυνομία έκοψε την πορεία προς το Μαξίμου. Φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλοι οι δρόμοι του πολιτισμού οδήγησαν σήμερα στο Σύνταγμα, όπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των καλλιτεχνών που επιστέγασε τις κινητοποιήσεις στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας του κλάδου. Την ίδια ώρα διαδήλωση ξεκίνησε και από το Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας είχε παλμό και μαζική συμμετοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι από 10.000 καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Οι κινητοποιούμενοι/ες ζήτησαν να κινηθούν προς το Μαξίμου. Η αστυνομία τους εμπόδισε και πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία. Η διαδήλωση κινήθηκε έπειτα προς το θέατρο ΡΕΞ και στη συνέχεια προς το κτίριο της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλλερ). Έξω από το Εθνικό Θέατρο δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων.

Στη διαδήλωση της Αθήνας βρέθηκε ο φωτορεπόρτερ μας Κωνσταντίνος Ζήλος.

Τι ζητούν οι καλλιτέχνες

Κύρια αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού παραμένουν, παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και τον εμπαιγμό, η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους εξισώνοντάς τα με απολυτήρια Λυκείου, η υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ, η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και η ενιαία δημόσιας καλλιτεχνική εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Ηθοποιοί, μουσικοί, εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, σπουδαστές και καθηγητές των καλλιτεχνικών σχολών, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων, με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, της ΑΔΕΔΥ που πήρε απόφαση για 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας, της ΟΛΜΕ που με παρόμοια απόφαση διευκόλυνε τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, και πολλών ακόμα φορέων, ο αγώνας των καλλιτεχνών για την αναγνώριση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων συνεχίζεται ανυποχώρητος, κόντρα στις κυβερνητικές παλινωδίες και τον εμπαιγμό.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ σταμάτησαν χθες και σήμερα τα γυρίσματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γαλλία δεν απορρίπτει μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον Μακρόν

Διαμαρτυρία παραπληγικών στο Μαξίμου

Επιστήμονες έφτιαξαν κεφτέ με DNA προϊστορικού μαμούθ

Κανονικά στο διαδίκτυο η ερωτική ταινία με πρωταγωνιστή τον συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα