ΑΘΗΝΑ
22:40
|
23.04.2024
Δεν έχει σημασία το πότε, αλλά το πώς, με όρους γεωπολιτικής θα τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία λέει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλοι επιδιώκουν τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η ποιότητα οποιουδήποτε αποτελέσματος, όχι τα χρονικά πλαίσια, είναι αυτό που έχει σημασία για τον ρωσικό λαό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην ρωσική κρατική τηλεόραση, σήμερα Πέμπτη.

«Όλοι μας θέλουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία, αλλά αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι ο χρόνος, το πότε, αλλά η ουσία και η ποιότητα του αποτελέσματος που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για το έθνος μας, για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν μέρος του ρωσικού πολιτισμού και που έχουν εδώ και χρόνια στερηθεί καθετί ρωσικό, από τη χούντα του Κιέβου με τη συνεννόηση της Δύσης», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι διπλωμάτες σήμερα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από γεωπολιτική άποψη. «Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στο να εξηγήσουμε τι συμβαίνει από γεωπολιτική άποψη, τόσο πιο γρήγορα ίσως ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση. Και θα τελειώσουμε με αυτήν την κατάσταση, όταν δούμε ότι αυτή, την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Δύση να εγκαταλείπει την πεισματική της επιμονή στη σύγκρουση και την εμμονή της να εξαλείψει καθετί που απειλεί την ηγεμονία της».

Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι από την υπέρβαση της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης η Ρωσία θα βγει ενισχυμένη και «σε θέση να προστατευτεί ακόμη καλύτερα κάτω από οποιαδήποτε περίσταση».

Υποστήριξε, δε, πως το γεγονός ότι πλέον το παιχνίδι παίζεται στο μέτωπο, στο οποίο η Ρωσία θα υπερισχύσει, οφείλεται στην Δύση που αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις και «ανάγκασε το καθεστώς του Κιέβου να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαρτίου, ακριβώς όταν ήταν ακόμα δυνατό να βρεθεί μια πολιτική λύση».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης διαφώνησε ότι όσοι επιδιώκουν την ειρήνη πρέπει να είναι έτοιμοι για πόλεμο. Όπως είπε «Θα το έθετα ως εξής: Να είσαι έτοιμος να προστατεύσεις τον εαυτό σου, αν θέλεις ειρήνη».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε επίσης πως η Μόσχα δεν έχει κάνει κανένα αίτημα στα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για στρατιωτική βοήθεια. «Δεν έχουμε προσεγγίσει κανένα από τα κράτη μέλη του CSTO με τέτοιο αίτημα. Διαθέτουμε τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Δύση μέσω του ουκρανικού καθεστώτος», τόνισε.

Μιλώντας για τα κράτη μέλη του CSTO, ανέφερε πως η Δύση προσπαθούσε εδώ και χρόνια να «φυτέψει φιλοαμερικανικές, φιλοευρωπαϊκές, ακόμη και φιλοΝΑΤΟικές μη κυβερνητικές οργανώσεις» στην επικράτεια των κρατών της Κεντρικής Ασίας προκειμένου να αμφισβητήσει τη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της. «Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν προκαλούν καμία σοβαρή, θετική αντίδραση. Οι γείτονές μας, οι σύμμαχοι και οι στρατηγικοί μας εταίροι καταλαβαίνουν καλά αυτά τα παιχνίδια», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στη Δυτική εξοπλιστική βοήθεια ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να τα απομακρύνουν «από τα εδάφη που αποτελούν μέρος του τη χώρα μας». Η κλιμάκωση της σύγκρουσης γίνεται με ταχύτητες χιονοστιβάδας, επεσήμανε ο Λαβρόφ. «Όλα ξεκίνησαν με την αποστολή μιας παρτίδας με κράνη για τους Ουκρανούς στρατιώτες,  μετά ακολούθησαν φορητά όπλα και τώρα μιλούν ανοιχτά για αεροσκάφη», διευκρίνισε. «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ορκίζεται ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά ο Σολτς είναι επίσης γνωστός για την ικανότητά του να αλλάζει τη στάση του αρκετά γρήγορα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη, στην επιδίωξή της για «μια τελική λύση στο ρωσικό ζήτημα», η Δύση επιζητά μια στρατηγική ήττα, ώστε η Ρωσία να μην ανακάμψει για πολύ καιρό. «Δεν είναι αυτό ρατσισμός, δεν είναι ναζισμός, δεν είναι μια προσπάθεια «τελικής λύσης στο ρωσικό ζήτημα;. Γιατί οι άνθρωποι αρνούνται να δουν τη ναζιστική ιδεολογία που βρίσκεται στην καρδιά του καθεστώτος του Κιέβου;» αναρωτήθηκε. «Δεν λένε ναι σε θαλάμους αερίων γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι στη Γερμανία που δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα ήταν καθόλου εναντίον του», επέμεινε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα