ΑΘΗΝΑ
05:30
|
26.04.2024
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν βάναυση συμπεριφορά στα παιδιά μας», είπε ο Ρόντνεϊ Ουέλς, πατριός του Νίκολς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συγγενείς των Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτείών έδωσαν το παρών στην κηδεία του Τάιρ Νίκολς σε μια εκκλησία του Μέμφις την Τετάρτη για να προσφέρουν παρηγοριά στην οικογένεια του 29χρονου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς τον περασμένο μήνα.

Ο Τάιρ Νίκολς πέθανε στις 10 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη τρεις ημέρες νωρίτερα όταν ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία του Μέμφις που τον συνέλαβε ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του.

Μιλώντας πάνω από ένα φέρετρο στολισμένο με λουλούδια στη χριστιανική εκκλησία της λεωφόρου του Μισισιπή, οι ιεροκήρυκες θυμήθηκαν έναν νεαρό άνδρα που αγαπούσε τη φωτογραφία και το σκέιτμπορντ και ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Νίκολς.

Οι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων και τα μέλη των οικογενειών ζήτησαν επίσης να σταματήσει η επαναλαμβανόμενη αστυνομική βία κατά των Μαύρων Αμερικανών. Μιλούσαν σε εκκλησία που περιλάμβανε συγγενείς της Μπρέόνα Τέιλορ και του Τζορτζ Φλόιντ, δύο Αφροαμερικανών των οποίων ο θάνατος στα χέρια της αστυνομίας πυροδότησε διαδηλώσεις το 2020.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν βάναυση συμπεριφορά στα παιδιά μας», είπε ο Ρόντνεϊ Ουέλς, πατριός του Τάιρ Νίκολς.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις επισκέφθηκε στο Μέμφις και αγκάλιασε τη μητέρα του Νίκολς, Ρoουβόν Γουέλς, πριν μιλήσει στην εκκλησία.

«Πρόκειται για μια οικογένεια που έχασε τον γιο της και τον αδερφό τους μέσω μιας πράξης βίας στα χέρια και στα πόδια ανθρώπων που είχαν κατηγορηθεί να τους κρατήσουν ασφαλείς», είπε ο Χάρις. «Ο Τάιρ Νίκολς θα έπρεπε να ήταν ασφαλής». Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ψήφιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τη μείωση της κακής συμπεριφοράς της αστυνομίας.

Ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας, χαρακτήρισε το περιστατικό «αστυνομικό λιντσάρισμα».

Το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις απέλυσε πέντε από τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία, οι οποίοι είναι επίσης μαύροι. Οι εισαγγελείς τους απήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού, επίθεση, απαγωγή, υπηρεσιακή παράβαση και καταπίεση.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ο οποίος έχει μιλήσει συχνά στις κηδείες των θυμάτων της αστυνομικής βίας, κατήγγειλε τους πέντε αξιωματικούς ως «τραμπούκους» και προδότες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, καθώς εξυμνούσε τον Νίκολς στην πόλη όπου ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ δολοφονήθηκε το 1968.

«Δεν μπήκες μόνος σου στο αστυνομικό τμήμα», είπε ο Σάρπτον για τους μαύρους αστυνομικούς που εμπλέκονται στη δολοφονία, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων στην εκκλησία. «Οι άνθρωποι έκαναν διαδηλώσεις, φυλακίστηκαν και κάποιοι έχασαν τη ζωή τους για να σου ανοίξουν τις πόρτες, και πώς τολμάς να συμπεριφέρεσαι σαν να ήταν αυτή η θυσία για το τίποτα;»

Δύο άλλοι αξιωματικοί που εμπλέκονται στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Νίκολς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους — ουσιαστικά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα — και βρίσκονται υπό έρευνα. Δύο νοσοκόμοι και ο επιτόπιος επόπτης τους απολύθηκαν τη Δευτέρα από την πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης, ενώ δύο αναπληρωτές του σερίφη της κομητείας Σέλμπι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Το βίντεο της αστυνομίας από τη σύγκρουση, που κυκλοφόρησε η πόλη την Παρασκευή δείχνει αστυνομικούς να ρίχνουν σπρέι πιπεριού στον Νίκολς και να τον χτυπούν με μπουνιές, κλωτσιές και χτυπήματα με ρόπαλα καθώς φώναζε για τη μητέρα του. Ένας αξιωματικός εθεάθη να πυροβολεί ένα όπλο αναισθητοποίησης Taser στον Νίκολς όταν εκείνος προσπάθησε να διαφύγει.

Το βίντεο τελειώνει δείχνοντας ότι ο Νίκολς έμεινε δεμένος με χειροπέδες, αιμόφυρτος και σωριασμένος στο πλάι ενός αστυνομικού οχήματος για σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας προτού λάβει ιατρική βοήθεια.

Υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και δικηγόροι της οικογένειας του Νίκολς καταδίκασαν τον ξυλοδαρμό ως την τελευταία περίπτωση ενός μαύρου ατόμου που κακοποιήθηκε από ένα ρατσιστικά προκατειλημμένο σύστημα επιβολής του νόμου που στοχεύει δυσανάλογα τους έγχρωμους, ακόμη και όταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν είναι λευκοί.

Ο Αντόνιο Ρομανούτσι, άλλος δικηγόρος της οικογένειάς του, είπε ότι ο Νίκολςήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος Black Lives Matter, λέγοντας ότι ήταν ένας λόγος για τον οποίο έδωσε τη ζωή του, «και ουσιαστικά αυτό που τον κάνει είναι μάρτυρας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα