ΑΘΗΝΑ
22:50
|
25.04.2024
Οι υποδειγματικές νέες δομές στήριξης των αστέγων στη Ρόδο λειτουργούν εδώ και τρεις μήνες με τη βοήθεια μίας καλά οργανωμένης επιστημονικής ομάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποδειγματικές είναι οι πρώτες Δομές Αστέγων του Δήμου Ρόδου (γνωστές και ως «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο Αστέγων») που λειτουργούν εδώ και τρεις μήνες με την επιστημονική ομάδα που επιμελείται την λειτουργία τους να προσεγγίζει τους ευάλωτους ανθρώπους ενός πλούσιου νησιού με τη μέθοδο της «παρέμβασης στο δρόμο» («Street Work»).

Όπως αναφέρεται σε εκτενές δελτίο Τύπου του Δήμου Ρόδου για τις νέες δομές φροντίδας αστέγων, η μέθοδος «Street Work» στηρίζεται στο χτίσιμο μια σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε άστεγο και κοινωνικές δομές ούτως ώστε να δεχθεί ο πρώτος την παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, αρχικά στην πόλη μας και στη συνέχεια στο υπόλοιπο νησί.

Η Επιστημονική Ομάδα, μέσα από  διαπροσωπική επικοινωνία, καταγράφει τις ανάγκες των αστέγων και τους ενημερώνει δια ζώσης για τις υπηρεσίες των Δομών Αστέγων και για τα διαθέσιμα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεων η Ομάδα χαρτογραφεί τα σημεία όπου βρίσκονται οι άστεγοι, παρέχοντας άμεση και πρακτική βοήθεια (τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, σε όσους επιθυμούν και επιμένουν να διαβιούν από προσωπική επιλογή σε ακατάλληλο οίκημα) και τους καθοδηγεί σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπου χρειάζεται παρέχει πρωτοβάθμια νοσηλευτική υποστήριξη. Για όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών και να φιλοξενηθούν στις Δομές Αστέγων ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ένταξης τους.

Σε δήλωση του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Γιώργος Τριάντος, τονίζει πως οι Δομές Αστέγων που λειτουργούν για πρώτη φορά στην πόλη της Ρόδου, αφορά ανθρώπους που καταλήγουν άστεγοι και έχουν ανάγκη από την στήριξή μας, ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Η ΡΟΔΙΑΚΗ

«Στην αρχή είναι διστακτικοί και ανενημέρωτοι για τις παροχές που μπορούμε πια να τους προσφέρουμε. Είμαι σίγουρος όμως ότι με την επιμονή της Επιστημονικής μας Ομάδας θα μας εμπιστευθούν και θα μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την υποστήριξη των πολιτών. Αν συναντούν άστεγο να καλούν στο τηλέφωνο των Δομών Αστέγων στο 22410-34952 για να προλαμβάνουμε καταστάσεις» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιώργος Τριάντος.

Ο Τριάντος επισήμανε πως κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας που  έπληξε το νησί, οι Δομές Αστέγων Δήμου Ρόδου λειτουργούσαν σε 24ώρη βάση και φιλοξένησαν όλους όσοι ζήτησαν υποστήριξη, προσφέροντας ζεστό μπάνιο, διαμονή, πρωινό και γεύμα.

Επίσης, οι Δομές Αστέγων πέρα από την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, τη συμβουλευτική απασχόλησης και τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, προσφέρουν διανομή ρούχων και ειδών ατομικής υγιεινής, υπηρεσίες ατομικής περιποίησης (κουρέματα ευγενικής χορηγίας από το THE HOUSE OF BARBER), χρήση λουτρών και κοινωνικών πλυντηρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα