ΑΘΗΝΑ
15:08
|
29.03.2023
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναφέρνει το θέμα στην επιφάνεια, μια δεκαετία μετά την κατάργηση της υποχρέωσης των Γερμανών πολιτών να λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ακόμα μια φορά, η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων στη Γερμανία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπυρώνει το θέμα, που κατά καιρούς επανέρχεται στην επιφάνεια, από το 2011 όταν και σταμάτησε η υποχρέωση των Γερμανών πολιτών να λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ως λάθος απόφαση. Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung είπε χαρακτηριστικά: «Αν με ρωτήσετε ως άμαχο, ως πολίτη, ως πολιτικό, θα έλεγα ότι ήταν λάθος η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης».

«Ο στρατός μας που ελέγχεται από τη Βουλή βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνίας. Παλαιότερα σε κάθε δεύτερο τραπέζι φαγητού κάθονταν ένας στρατεύσιμος. Αυτό ήταν ένας λόγος που υπήρχε η σύνδεση με την κοινωνία. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά, διότι παρατηρείται αποξένωση ανάμεσα σε τμήματα της κοινωνίας και του κράτους» συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Πιστόριους δεν είναι ο μόνος που υπερασπίζεται την ιδέα. Το θέμα άνοιξαν, από την πλευρά τους και οι Γερμανοί φιλελεύθεροι του FDP. Εκπροσωπώντας το κόμμα, η Μαρί Άγκνες Στρακ Ζίμερμαν, δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ότι δεν αποκλείει την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στράτευσης. «Καταρχήν, η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ισχύει μόνο σε καιρό ειρήνης. Σε περίπτωση έντασης ή ανάγκης άμυνας, μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά». «Ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας για ολόκληρη την Ευρώπη, η αναστολή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μπορεί να είναι λυπηρό γεγονός. Ένα απλό ναι ή όχι δεν αρκεί», είπε η πολιτικός που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και πριν έναν χρόνο δήλωνε αυστηρά αντίθετη στην υποχρεωτική θητεία.

Αντίθετος στην επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας εμφανίζεται ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων FDP. «Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Για το FDP η υποχρεωτική θητεία, είναι μια συζήτηση για φαντάσματα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

«Όλες οι δυνάμεις μας πρέπει να συγκεντρωθούν τώρα στην ενίσχυση της Μπούντεσβερ ως ενός άκρως επαγγελματικού στρατού. Λόγω της πανδημίας η νέα γενιά έχει χάσει τόσα πολλά που δεν θα έπρεπε τώρα να εικοτολογούμε γύρω από μια νέα υποχρεωτική στρατιωτική θητεία», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και παραπέμπει στην έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών σε όλους τους τομείς.

Η ίδια η Μπούντεσβερ είναι επικριτική για την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γενικός Επιθεωρητής Έμπερχαρντ Ζορν τάχθηκε κατά. Η Μπούντεσβερ χρειάζεται «καλά εκπαιδευμένο, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και εξαιρετικά εξειδικευμένο, προσωπικό». Οι στρατεύσιμοι δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό, είπε τότε ο Ζορν μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρότζερ Γουότερς: Ο δήμος Φρανκφούρτης δεν μπορεί να εκφοβίζει καλλιτέχνες

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή Καππάτου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Παραίτηση Ανδρουλάκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Γαλλία δεν απορρίπτει μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα