ΑΘΗΝΑ
10:34
|
30.03.2023
Με σχεδόν το 2% του ενήλικου πληθυσμού του πίσω από τα κάγκελα, το Ελ Σαλβαδόρ έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ άνοιξαν μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της Λατινικής Αμερικής, υπερδιπλασιάζοντας την ικανότητα φυλάκισης της χώρας, καθώς η κυβερνητική καταστολή των εγκληματικών συμμοριών προκαλεί τον πληθυσμό των φυλακών να εκτοξεύεται στα ύψη.

Το Κέντρο Κράτησης Τρομοκρατίας χωρητικότητας 40.000 εγκαινιάστηκε την Τρίτη για να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένου από τον υπερπληθυσμό στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Από τότε που ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ζήτησε από το Κογκρέσο της χώρας να εγκρίνει μια κατάσταση εξαίρεσης τον Μάρτιο, η αστυνομία και ο στρατός έχουν συλλάβει περισσότερα από 62.000 ύποπτα μέλη συμμοριών και τους συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με το μέτρο, ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα έχουν ανασταλεί, συμπεριλαμβανομένου του να επιτρέπεται στις αρχές να προβαίνουν σε συλλήψεις χωρίς ένταλμα και να παρέχεται στην κυβέρνηση πρόσβαση στην επικοινωνία των πολιτών.

Με σχεδόν το δύο τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού του πίσω από τα κάγκελα, το Ελ Σαλβαδόρ έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στον κόσμο.

Η αύξηση του πληθυσμού των κρατουμένων ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά των συμμοριών, τα οποία υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, έχει τεντώσει το ήδη καταπονημένο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Η μεγαλύτερη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ, η La Esperanza, φιλοξενεί επί του παρόντος 33.000 άτομα παρόλο που έχει χωρητικότητα 10.000.

Ο διευθυντής των φυλακών του Ελ Σαλβαδόρ Όσιρις Λούνα είπε ότι η νέα φυλακή θα εκτείνεται σε πάνω από 166 εκτάρια (410 στρέμματα), ενώ 600 στρατιώτες και 250 αστυνομικοί θα την ασφαλίσουν.

«Όλα αυτά τα αγόρια, εκείνοι οι οργανωμένοι τρομοκράτες που έκαναν τον αγαπημένο μας λαό του Σαλβαδόρ να υποφέρει, θα είναι στεγαστούν και θα υποβληθούν σε ένα αυστηρό καθεστώς», δήλωσε ο Λούνα στην κρατική τηλεόραση.

Μέχρι το 2021, το σωφρονιστικό σύστημα του Ελ Σαλβαδόρ είχε 20 σωφρονιστικά κέντρα με χωρητικότητα 30.000 ατόμων που κρατούσαν 35.976 κρατούμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαψεύδει η πρεσβεία του Ιράν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση των Πακιστανών

Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για την κλιματική δικαιοσύνη

Πράσινο φως για την πρόταση μομφής εναντίον του Γκιγιέρμο Λάσο

Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού ο πάπας Φραγκίσκος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα