ΑΘΗΝΑ
05:51
|
27.04.2024
Ο Ισμαήλ Μασάλ διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση της πρόσβασης των γυναικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές των Ταλιμπάν χτύπησαν και συνέλαβαν έναν ακαδημαϊκό που εξέφρασε την οργή του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, διαμαρτυρόμενος για το διάταγμα που απαγορεύει στις γυναίκες την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ενημέρωσε ο βοηθός του, Φαρίντ Αχμάντ, ο βετεράνος λέκτορας δημοσιογραφίας Ισμαήλ Μασάλ, που εργάζονταν για παραπάνω από μια δεκαετία σε τρία πανεπιστήμια της Καμπούλ, ξυλοκοπήθηκε αλύπητα, χθες Πέμπτη, και συνελήφθη με πολύ ασεβή τρόπο, παρόλο που «δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα».

«Έδινε δωρεάν βιβλία σε αδερφές (γυναίκες) και άντρες», πρόσθεσε. «Είναι ακόμα υπό κράτηση και δεν ξέρουμε πού βρίσκεται». Τις τελευταίες ημέρες, τα εγχώρια κανάλια έδειχναν τον Μασάλ να περιδιαβαίνει τους δρόμους της Καμπούλ χαρίζοντας βιβλία στους περαστικούς.

Την σύλληψη και κράτησή του επιβεβαίωσαν και οι αρχές των Ταλιμπάν: «Ο δάσκαλος Μασάλ είχε επιδοθεί σε προκλητικές ενέργειες εναντίον του συστήματος για αρκετό καιρό», έγραψε στο Twitter ο Αμπντούλ Χακ Χαμάντ, διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού.

«Ως άντρας και ως δάσκαλος, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο για αυτούς και ένιωθα ότι τα πτυχία μου ήταν πλέον άχρηστα γι’ αυτό τα έσκισα» είχε δηλώσει ο Μασάλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο μιλώντας για την κίνησή του τον περασμένο Δεκέμβρη. «Υψώνω τη φωνή μου. Στέκομαι με τις αδερφές μου… Η διαμαρτυρία μου θα συνεχιστεί ακόμα κι αν μου κοστίσει τη ζωή», είχε αναφέρει.

 Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ένα πιο ήπιο καθεστώς όταν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, αλλά αντίθετα επέβαλαν σκληρούς περιορισμούς στις γυναίκες – ουσιαστικά απομακρύνοντάς τες από τη δημόσια ζωή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές διέταξαν όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απολύσουν τις γυναίκες υπαλλήλους τους να έρχονται στη δουλειά, υπαναχωρόντας αργότερα και εξαιρώντας όσες εργάζονται στον τομέα της υγείας. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια έχουν επίσης κλείσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ πολλές γυναίκες έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους σε κυβερνητικούς τομείς. Τους απαγορεύτηκε επίσης να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα