ΑΘΗΝΑ
00:49
|
25.04.2024
Δεν έπεισε η εξήγηση του Πεκίνου πως το λευκό αερόπλοιο βρέθηκε «τυχαία» πάνω από την αεροπορική βάση με πυρηνικά Malmstrom Air Force Base της Μοντάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κινέζικο «μπαλόνι» κατάφερε τελικά να «τινάξει» στον αέρα τα σχέδια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα για συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ και άλλους αξιωματούχους.

Η καθησυχαστική εξήγηση του Πεκίνου πως το τεράστιο λευκό αερόπλοιο που έμοιαζε με μπαλόνι βρέθηκε «τυχαία» πάνω από την αεροπορική βάση Malmstrom Air Force Base της Μοντάνα που είχε αποθήκες με πυρηνικά όπλα και πυραύλους γιατί παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους δεν έπεισαν την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το δε Πεντάγωνο ματαίωσε τα αρχικά σχέδια για κατάρριψη του κινέζικου λευκού «μπαλονιού» που θεωρούσαν πως κατασκόπευε την περιοχή. Όχι, για λόγους διπλωματικής αβρότητας, αλλά από τον φόβο πως τα συντρίμμια μπορεί να έπεφταν σε κατοικημένες περιοχές και (κυρίως…) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να προκαλούσαν «παράπλευρες απώλειες».

Malmstrom Air Force Base (AFB), Cascade County, Montana - Airforce  Technology

Το πότε ακριβώς θα πάει ο Μπάιντεν στην Κίνα είναι επί του παρόντος άγνωστο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η αναμονή δε θα διευκολύνει την μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών που όσο περνούν τα χρόνια βλέπουν τις τριβές να αυξάνονται γύρω από πλειάδα θεμάτων καθώς ανταγωνίζονται μία την άλλη για το ποια θα επικρατήσει ως διεθνής ηγεμονική δύναμη τις επόμενες δεκαετίες.

Chinese spy balloon spotted over U.S., Pentagon says - The Washington Post

Η δικαιολογία που δόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δημοσιογράφους του ABC News για την αναβολή της επίσκεψης, δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική. Ο Μπλίνκεν, είπαν,  δεν ήθελε το περιστατικό με το κινέζικο λευκό «μπαλόνι» να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

Από την άλλη η εμφάνιση του κινέζικου μπαλονιού (που κατά το κινέζικο υπουργείο εξωτερικών ανέπτυσσε «κυρίως» επιστημονική δραστηριότητα) ανησύχησε και τον Καναδά.

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα