ΑΘΗΝΑ
18:21
|
30.04.2024
Συγγνώμη για το μετεωρολογικής χρήσης αερόστατο, που μπήκε βαθιά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ζητά η Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αερόστατο που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ είναι ένα κινεζικό «πολιτικό αερόπλοιο» το οποίο είχε παρεκκλίνει από την προγραμματισμένη διαδρομή του, δήλωσε η Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το αερόστατο, που πέρασε πάνω από ευαίσθητες περιοχές, όπως τις τελευταίες ημέρες, ήταν στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου».

Ωστόσο, σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το αερόπλοιο χρησιμοποιήθηκε για «κυρίως μετεωρολογικούς» σκοπούς.

Η Κίνα «λυπάται για την ακούσια είσοδο» του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Στην πρώτη του αντίδραση, το Κινεζικό υπ.Εξ. είχε δηλώσει ότι εργάζεται για την επαλήθευση των ισχυρισμών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ίσως έχει δοθεί «υπερβολική δημοσιότητα» στο θέμα.

«Η επαλήθευση βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε νωρίτερα η εκπρόσωπος του κινεζικούυπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι «μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και η διακωμώδηση του ζητήματος δεν θα βοηθήσουν στη σωστή αντιμετώπισή του».

Το αντικείμενο πέταξε πάνω από τα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας και μέσω του Καναδά προτού εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Μοντάνα φιλοξενεί μερικά από τα σιλό πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε η πτώση των συντριμμιών και της περιορισμένης χρήσης όποιων πληροφοριών μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προετοίμασε μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που το αντικείμενο έπρεπε να καταρριφθεί.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα άλλο αξιωματούχο, ανέφεραν νωρίτερα ότι το αερόστατο έχει περίπου το μέγεθος τριών λεωφορείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές-Μπορούν να επανεξεταστούν

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα