ΑΘΗΝΑ
15:38
|
06.05.2024
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη του αντίδραση, είπε ότι εργάζεται για την επαλήθευση των ισχυρισμών, προειδοποιώντας για «υπερβολική δημοσιότητα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που κινείται σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας, χθες Πέμπτη, μια ανακάλυψη που κινδυνεύει να προσθέσει περαιτέρω ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί το αερόστατο και εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω από τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι «κινείται σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους πολίτες στο έδαφος».

Μιλώντας στο παρασκήνιο, ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας είπε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί συμβούλευσαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην το καταρρίψει λόγω φόβου ότι τα συντρίμμια του θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών στο έδαφος.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι περιστατικά παρόμοιας δραστηριότητας έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, κατ’ επανάληψη.

Παρότι η διαδρομή πτήσης του μπαλονιού περνά πάνω από «έναν αριθμό ευαίσθητων τοποθεσιών», ο αξιωματούχος είπε ότι δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο συλλογής πληροφοριών, καθώς εκτιμάται ότι έχει «περιορισμένη προσθετική αξία» από την άποψη της συλλογής πληροφοριών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ, είπε, λαμβάνουν ωστόσο μέτρα για να προστατευτούν από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από ξένες μυστικές υπηρεσίες. «Ερευνούμε επίσης ποιες ικανότητες θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό αερόστατο στην απόκτηση γνώσεων και συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε στην διαδρομή του πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το κατασκοπευτικό αερόστατο, που έχει μέγεθος όσο τρία λεωφορεία, πέρασε πρόσφατα πάνω από τη Μοντάνα, όπου υπάρχουν περίπου 150 σιλό με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικά ικανού Minuteman III, γι’ αυτό και ανεστάλησαν την Τετάρτη για προληπτικούς λόγους οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Billings Logan.

Αναφορές, τέλος για μπαλόνι επιτήρησης που κινήθηκε σε μεγάλο υψόμετρο έγιναν και από το τμήμα εθνικής άμυνας του Καναδά, μιλώντας για δεύτερο περιστατικό, με τις ΗΠΑ όμως να αναφέρουν ότι πριν φτάσει στην Μοντάνα το αερόστατο είχε περάσει πάνω από τον Καναδά.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη του αντίδραση, είπε ότι εργάζεται για την επαλήθευση των γεγονότων γύρω από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για «υπερβολική δημοσιότητα» σχετικά με το θέμα.

«Η επαλήθευση βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι «μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και η διακωμώδηση του ζητήματος δεν θα βοηθήσουν στη σωστή αντιμετώπισή του».

Με πληροφορίες από CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα