ΑΘΗΝΑ
03:52
|
25.04.2024
Ο 62χρονος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης είχε φυλακιστεί από τον Ιούλιο στην φυλακή Εβίν με την κατηγορία της «αντικυβερνητικής προπαγάνδας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί που κρατούνταν σε φυλακές του Ιράν από τον περασμένο Ιούλιο έχοντας καταδικαστεί σε εξαετή ποινή κάθειρξης για «αντικυβερνητική προπαγάνδα», αφέθηκε απόψε ελεύθερος μετά από δύο μέρες απεργία πείνας και την καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Είχε συλληφθεί καθώς είχε αποδοκιμάσει για μία ακόμη φορά τη στάση των κρατικών αρχών κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν στο Ιράν από τον περασμένο Σεπτέμβριο για το θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί επειδή δε φορούσε ευπρεπώς ισλαμική μαντίλα,

Πρόκειται για μία ποινή που είχε αν επιβληθεί από το 2011 και που πρακτικά τέθηκε ξανά σε αχρηστία μετά από τη σημερινή εξέλιξη, τουλάχιστον για την περίπτωση του Παναχί.

Η αποφυλάκιση του 62χρονου σκηνοθέτη προκάλεσε θετικές αντιδράσεις σε καλλιτεχνικούς κύκλους της χώρας, ενώ αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που τον περίμεναν έξω από τις φυλακές Εβίν, πέρα από τη σύζυγό του, Ταχιρίχ Σαίντι και τον γιο του Πανάχ Παναχί.

Σε σύντομη γραπτή δήλωσή του που δημοσιοποίησε η σύζυγος του 62χρονου πολυβραβευμένου σκηνοθέτη με αφορμή την έναρξη απεργίας πείνας αναφέρει: «Δηλώνω σταθερά πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά του δικαστικού και του μηχανισμού ασφαλείας και της ομηρείας που διαπράττουν ξεκίνησα απεργία πείνας από το πρωί της 12ης ου μήνα Μπαχμάν (1ης Φεβρουαρίου) και αρνούμαι να φάω και να πιω ο,τιδήποτε μέχρι την απελευθέρωσή μου. Θα παραμείνω σε αυτή την κατάσταση ακόμη και εάν τελικά βγει από την φυλακή μόνο το άψυχο κορμί μου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα