ΑΘΗΝΑ
20:16
|
23.04.2024
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής ως αποτέλεσμα των περισσότερων από 150 πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη Χιλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής ως αποτέλεσμα των περισσότερων από 150 πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη Χιλή και έχουν καταστρέψει σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής βρίσκεται εν μέσω καύσωνα, μεταδίδει το ABC News.

Τέσσερις από τους θανάτους αφορούσαν δύο ξεχωριστά οχήματα στην περιοχή Biobío, περίπου 560 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Σαντιάγο.

«Σε μία περίπτωση κάηκαν επειδή χτυπήθηκαν από τη φωτιά», είπε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα. Στην άλλη περίπτωση, είπε, τα θύματα πέθαναν σε τροχαίο, «πιθανώς προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά».

Το πέμπτο θύμα ήταν ένας πυροσβέστης, ο οποίος έπεσε κάτω από πυροσβεστικό όχημα κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Αργότερα το απόγευμα, ένα ελικόπτερο που βοηθούσε στην καταπολέμηση των φλόγων συνετρίβη στην περιοχή Araucanía, σκοτώνοντας τον πιλότο, Βολιβιανό υπήκοο, και έναν μηχανικό, ο οποίος ήταν Χιλιανός.

Το βράδυ, η εθνική υπηρεσία που είναι αρμόδια για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αύξησε τον αριθμό των νεκρών σε 13 χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους τελευταίους θανάτους.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, 151 πυρκαγιές έκαιγαν σε όλη τη Χιλή, εκ των οποίων οι 65 τέθηκαν υπό έλεγχο. Οι πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει σε περισσότερα από 14.000 στρέμματα.

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές είναι στο Biobío και στο γειτονικό Ñuble, όπου η κυβέρνηση έχει κηρύξει καταστάσεις καταστροφής που επιτρέπει μεγαλύτερο συντονισμό με τον στρατό και την αναστολή ορισμένων συνταγματικών δικαιωμάτων.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Χιλή πρόκειται να συνεχιστεί με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους που θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσβεση των πυρκαγιών πιο δύσκολη.

Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς ανέστειλε τις διακοπές του για να ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή και είπε ότι υπάρχουν «αποδείξεις» ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από μη εξουσιοδοτημένες καύσεις.

«Η πλήρης δύναμη του κράτους θα αναπτυχθεί για να καταπολεμήσει πρώτα τις πυρκαγιές και να συνοδεύσει όλα τα θύματα», είπε ο Μπόριτς.

Παραμένει ασαφές πόσα σπίτια και άλλες κατασκευές είχαν καεί.

«Οι οικογένειες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές», είπε η Ιβόν Ρίβας, δήμαρχος του Tomé στο Biobío, στο τοπικό ραδιόφωνο. «Είναι κόλαση αυτό που ζουν, η φωτιά μας ξέφυγε».

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν την αναστολή μιας πολυαναμενόμενης ανακοίνωσης από ιατροδικαστές που αναμενόταν να δώσουν την αιτία θανάτου του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, νικητή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας.

Οι ειδικοί επρόκειτο να δώσουν την άποψή τους για το εάν ο Νερούδα πέθανε από επιπλοκές από καρκίνο του προστάτη ή αν δηλητηριάστηκε, δυνητικά διευθετώντας ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Χιλής μετά το πραξικόπημα.

Ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για την παράδοση των πορισμάτων της έκθεσης δεν μπόρεσε να συνδεθεί στο διαδίκτυο επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές, δήλωσε εκπρόσωπος της δικαιοσύνης της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα