ΑΘΗΝΑ
03:14
|
24.04.2024
Ο ιδρυτής της Tesla, Ίλον Μασκ, απαλλάχθηκε από αδικοπραγία για ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να ιδιοποιήσει την εταιρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ιδρυτής της Tesla, Ίλον Μασκ, απαλλάχθηκε από αδικοπραγία για ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για να ιδιοποιήσει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με το BBC.

Ο Μασκ αντιμετώπισε μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε για λογαριασμό των μετόχων της Tesla, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τους παραπλάνησε με τις αναρτήσεις του τον Αύγουστο του 2018.

Η προτεινόμενη εξαγορά των 72 δισ. δολαρίων δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Εάν το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε βρει τον κ. Μασκ υπεύθυνο, θα μπορούσε να είχε διαταχθεί να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Οι εννέα ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από δύο ώρες για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Μασκ – που ήθελε η δίκη να μεταφερθεί στο Τέξας, όπου εδρεύει η Tesla, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη στο Σαν Φρανσίσκο – χαιρέτισε το αποτέλεσμα.

Μέσω του Twitter, της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αγόρασε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο, δημοσίευσε το εξής: «Δόξα τω Θεώ, η σοφία του λαού επικράτησε!»

«Εκτιμώ βαθύτατα την ομόφωνη διαπίστωση της αθωότητας στην υπόθεση Tesla 420 take-private».

Κεντρικό στοιχείο της αγωγής ήταν το tweet του κ. Μασκ στις 7 Αυγούστου 2018: «Σκέφτομαι να κάνω την Tesla ιδιωτική με $420. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.»

Οι ενάγοντες υποστήριξαν επίσης ότι ο Μασκ είπε ψέματα όταν έγραψε στο Twitter αργότερα μέσα στην ημέρα ότι «επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη των επενδυτών».

Η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε μετά τα tweets, αλλά υποχώρησε ξανά μέσα σε λίγες μέρες καθώς κατέστη σαφές ότι η συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οι απώλειες των επενδυτών υπολογίστηκαν έως και 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έναν οικονομολόγο που προσλήφθηκε από τους μετόχους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε τον Μασκ για τα tweets του, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στους επενδυτές. Ο κ. Μασκ συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Tesla και έκανε συμβιβασμό με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής τριών εβδομάδων, ο Μασκ -ο οποίος ηγείται επίσης της SpaceX και του Twitter- είχε υποστηρίξει ότι πίστευε ότι είχε προφορική δέσμευση από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας για τη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν εννέα ωρών του στο βήμα του μάρτυρα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είπε: «Ακριβώς επειδή κάνω tweet κάτι δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι το πιστεύουν ή θα ενεργήσουν ανάλογα».

Οι μέτοχοι είχαν υποστηρίξει ότι η «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» υποδηλώνει κάτι περισσότερο από μια προφορική συμφωνία.

Απλώς ένα «ατυχές tweet»;

Αν και η τιμή της μετοχής της Tesla εκτινάχθηκε μετά τη δημοσίευση του tweet, ο κ. Μασκ αμφισβήτησε επίσης εάν τα tweets του είχαν κάποια επίδραση στην τιμή της μετοχής της Tesla.

«Κάποια στιγμή έγραψα στο Twitter ότι σκέφτηκα ότι, κατά τη γνώμη μου, η τιμή της μετοχής ήταν πολύ υψηλή… και ανέβηκε ψηλότερα, κάτι που δεν ήταν διαισθητικό», είπε – υποστηρίζοντας ότι η επίδραση που έχουν τα tweet του στην τιμή της μετοχής μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

Ο κ. Μασκ είπε ότι τελικά ακύρωσε το σχέδιο να ιδιοποιήσει την Tesla αφού οι συζητήσεις του με μικρότερους επενδυτές τον οδήγησαν να πιστέψει ότι θα προτιμούσαν η εταιρεία να παραμείνει υπό βρίσκεται στο χρηματιστήριο δημόσια.

Δεν βρισκόταν στο δικαστήριο όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία, αλλά ήταν παρών κατά τη διάρκεια των τελικών συζητήσεων νωρίτερα την Παρασκευή, καθώς τα πορτρέτα του σε μονομαχία σχεδιάστηκαν από τις αντίπαλες νομικές ομάδες.

Ο Νίκολας Πόριτ, δικηγόρος των μετόχων της Tesla, δήλωσε: «Η κοινωνία μας βασίζεται σε κανόνες. Χρειαζόμαστε κανόνες για να μας σώσουν από την αναρχία. Οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για τον Ίλον Μασκ όπως για όλους τους άλλους.»

Ο δικηγόρος του Μασκ, Άλεξ Σπίρο, είπε: «Το ότι είναι ένα κακό tweet δεν το κάνει απάτη».

Μετά την ετυμηγορία, ο κ. Πόριτ είπε: «Είμαστε απογοητευμένοι με την ετυμηγορία και εξετάζουμε τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Μασκ ήταν γενικά ήρεμος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του – αν και μερικές φορές φαινόταν ενοχλημένος με τη γραμμή της ανάκρισης.

Υπήρχαν και στιγμές ελαφρότητας. Αφού ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους μετόχους αποκάλεσε κατά λάθος τον Ίλον Μασκ “Mr Tweet”, ο Ίλον Μασκ άλλαξε αμέσως το όνομά του στο Twitter με το ίδιο παρατσούκλι.

Μαρτύρησαν επίσης αρκετοί διευθυντές της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Μέρντοχ, γιου του Ρούπερτ Μέρντοχ. Κατέθεσαν ότι ο κ. Μασκ δεν χρειαζόταν το διοικητικό συμβούλιο της Tesla για να ελέγξει τα tweets εξαγοράς.

Ο δικηγόρος της απάτης σε κινητές αξίες, Ριντ Κάθριν, χαρακτήρισε το tweet για την ιδιωτικοποίηση της Tesla «όσο πιο συγκεκριμένη δήλωση για την ιδιωτικοποίηση μιας εταιρείας γίνεται» και είπε ότι η αθώα ετυμηγορία ήταν «παρωδία για τους επενδυτές και τους νόμους περί κινητών αξιών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα