ΑΘΗΝΑ
08:33
|
25.04.2024
Δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χιλή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα μέχρι στιγμής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χιλή προκάλεσαν την κυβέρνηση να επεκτείνει την εντολή έκτακτης ανάγκης σε άλλη περιοχή το Σάββατο, καθώς ο καύσωνας του καλοκαιριού περιπλέκει τις προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρκαγιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα μέχρι στιγμής.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν προσφύγει σε καταφύγια, ενώ τουλάχιστον 979 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις μαινόμενες πυρκαγιές, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση αργότερα το Σάββατο.

Η τελευταία εντολή έκτακτης ανάγκης καλύπτει τη νότια περιοχή της Αραουκάνια, δίπλα στις προηγουμένως δηλωμένες περιοχές Μπιόμπιο και Νούμπλε, που βρίσκονται κοντά στη μέση της μεγάλης ακτογραμμής του Ειρηνικού της νοτιοαμερικανικής χώρας.

«Οι καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την κατάσβεση (των πυρκαγιών) που εξαπλώνονται και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιδεινώνεται», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την καμπύλη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι την Παρασκευή είχαν ανάψει άλλες 76 πυρκαγιές.

Άλλες 16 πυρκαγιές εμφανίστηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς οι τοπικές θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι αραιοκατοικημένες τρεις περιοχές που καλύπτονται από τις έκτακτες εντολές φιλοξενούν πολλές φάρμες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου καλλιεργούνται σταφύλια, μήλα και μούρα για εξαγωγή, καθώς και εκτεταμένες εκτάσεις δασικής γης.

Αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αργεντινής, του Ισημερινού, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας έχουν προσφέρει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και πυροσβεστών.

Την Παρασκευή, ένα ελικόπτερο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στη Λα Αραουκάνια συνετρίβη, σκοτώνοντας τον πιλότο του και έναν μηχανικό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι αρχές ανέφεραν ότι 11 από τα θύματα, ή σχεδόν τα μισά από τα θύματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, πέθαναν στην πόλη Σάντα Χουάνα ιν Μπιόμπιο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ελικόπτερα έχουν ρίξει επιβραδυντικά φωτιάς πάνω από μαινόμενες πυρκαγιές καθώς φουσκωμένα σύννεφα καπνού εμποδίζουν τους δρόμους. Οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες με φόντο έναν μουντό πορτοκαλί ουρανό.

Οι διαταγές επιτρέπουν την ανάπτυξη στρατιωτών και πρόσθετων πόρων για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής.

Περίπου 99.000 στρέμματα κάηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Παρασκευή, μια περιοχή μεγαλύτερη από την πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Η εθνική δασική υπηρεσία CONAF ανέφερε το Σάββατο ότι 80 από τις 231 συνολικά δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται ενεργά, ενώ 151 από αυτές είναι υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από το 90% των πυρκαγιών έχουν καταπνιγεί προτού επεκταθούν πέρα από τα 12 στρέμματα.

Αλλά για όσους είχαν την ατυχία να παγιδευτούν σε μια από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, η άμεση εκκένωση ήταν η μόνη επιλογή.

«Έφυγα με ό,τι φορούσα», είπε η Καρολίνα Τόρες, η οποία διέφυγε από μια πυρκαγιά που πλησίαζε κοντά στην πόλη Πουρέν, στην περιοχή της Αραουκάνια.

«Νομίζω ότι όλοι εδώ έκαναν το ίδιο πράγμα γιατί οι άνεμοι άλλαξαν και έπρεπε απλά να τα αρπάξεις όλα αμέσως».

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές και ταξίδεψε στο Νούμπλε και το Μπιόμπιο, δεσμευόμενος να βεβαιωθεί ότι οι πληγείσες περιοχές θα λάβουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο Μπόριτς επεσήμανε επίσης «σημάδια» ότι ορισμένες πυρκαγιές μπορεί να ξέσπασαν σκόπιμα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα