ΑΘΗΝΑ
12:02
|
04.05.2024
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον, αναφέρει το Reuters.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς τα εμπορικά μέτρα θα επηρέαζαν την ενεργειακή αγορά, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε σε συνέδριο της βιομηχανίας στο Ριάντ: «Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις, τα εμπάργκο, η έλλειψη επενδύσεων, θα συνυπάρξουν σε ένα και ένα μόνο πράγμα: έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων κάθε είδους όταν χρειάζονται περισσότερο».

Ο πρίγκιπας είπε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να στείλει Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (LPG) στην Ουκρανία, αναφέρει το Middle East Monitor. Το υγραέριο χρησιμοποιείται πιο συχνά ως καύσιμο μαγειρέματος και στη θέρμανση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μειώνοντας τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν επίσης επιβάλει μέτρα καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς ποια μαθήματα είχαν αντληθεί από τη δυναμική της αγοράς ενέργειας το 2022, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι το πιο σημαντικό ήταν να «εμπιστευτεί ο υπόλοιπος κόσμος τον ΟΠΕΚ+».

«Είμαστε μια υπεύθυνη ομάδα χωρών, λαμβάνουμε όντως θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τις αγορές ενέργειας και πετρελαίου σε ένα συνολικό σιλό και δεν εμπλεκόμαστε σε πολιτικά ζητήματα», είπε ο πρίγκιπας.

Ο ΟΠΕΚ+, μια συμμαχία που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε πέρυσι να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος του 2023 για τη στήριξη της αγοράς.

Μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+ που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη ενέκρινε την απόφαση και το κύριο μήνυμα σε όλη τη συνεδρίαση ήταν ότι η ομάδα θα παραμείνει εντός πορείας μέχρι το τέλος της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται τον στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα