Τα ελληνικά νοσοκομεία στις πολυήμερες αναμονές λόγω έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτών και γιατρών) θυμίζουν πλέον αρκετά δημόσια νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκανε σήμερα εκπρόσωπος του «Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς» («British Heart Foundation») ο μέσος όρος αναμονής για έναν πρώτο ραντεβού με καρδιολόγο σε νοσοκομείο της χώρας ξεπερνά τις 20 βδομάδες, δηλαδή τους πέντε μήνες!
Εκπρόσωπος του ιδρύματος προειδοποιεί πως οι πολυήμερες καθυστερήσεις δεν πρόκειται να ξεπεραστούν δίχως αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία.
Ξεκαθαρίζει δε πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο αποτέλεσμα των απεργιών που πραγματοποιούν εδώ και μήνες νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων όσο των συνολικών ελλείψεων που καταγράφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς ήδη από το 2018 παρατηρούνταν ράντσα και πολύμηνες καθυστερήσεις σε νοσοκομεία της χώρας.
Καθυστερήσεις παρατηρούνταν επίσης και τον Σεπτέμβριο του 2021 (δηλαδή πολύ καιρό πριν αρχίσουν οι απεργίες με αιτήματα τις αυξήσεις μισθών και τις προσλήψεις προσωπικού). Τότε, ήταν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων πάνω από 275.000 ασθενείς που περίμεναν να υποβληθούν σε εξετάσεις, θεραπευτική αγωγή ή χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά τουλάχιστον 42.500 από το 2019, πριν δηλαδή χτυπήσει η πανδημία και καταπονηθούν οι υποδομές και το προσωπικό στο (άλλοτε ζηλευτό) ΕΣΥ (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκπρόσωπος του ιδρύματος British Heart Foundation τονίζει πως για να επανέλθει η κατάσταση στα επίπεδα προ πανδημίας θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο για μία επέμβαση καρδιάς αυξήθηκε κατά 128 φορές από το 2020 και έπειτα.
Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν σήμερα, μέρα 24ωρης απεργίας των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στο βρετανικό ΕΣΥ και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων που αποφάσισαν για πρώτη φορά να συντονίσουν τον απεργιακό τους αγώνα.