ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Το δράμα συνεχίζεται με μετασεισμούς αλλά και το κρύο καθώς πλησιάζει η νύχτα. Κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης προς την Τουρκία και τη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα -ακόμη προσωρινούς- απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων. Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος σε αυτήν την τραγωδία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,9 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έως αυτή την ώρα έχουν ακολουθήσει 78 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει στα 6,6 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή, ενώ ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, που ακολούθησαν έγιναν αισθητές σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ως τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ερντογάν: Η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι 912 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 5.383 τραυματίστηκαν, ενώ κατέρρευσαν τουλάχιστον 2.818 κτίρια, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των θυμάτων καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Περίπου 2.470 άνθρωποι έχουν διασωθεί έως τώρα από τα ερείπια. Η κυβέρνηση και όλες οι υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί πλήρως. Εννέα χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939 ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι 45 χώρες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια στην πληγείσα Τουρκία.

«Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσουμε αυτές τις καταστροφικές μέρες πίσω μας με ενότητα και αλληλεγγύη ως χώρα και έθνος», πρόσθεσε.

Στην Τουρκία όλα τα σχολεία σε δέκα πόλεις και περιφέρειες θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα, ενώ τα αεροδρόμια σε Χατάι, Μαράς και Αντέπ έχουν κλείσει ή έχουν αναστείλει μερικώς τις υπηρεσίες τους.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, από την πλευρά του, ανέφερε περισσότερους από 320 νεκρούς στο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώ πηγές από τις περιοχές όπου δραστηριοποιουνται οι αντάρτες έκαναν λόγο για επιπλέον 147 νεκρούς και περισσότερους από 340 τραυματίες.

Μετακινήθηκε η τεκτονική πλάκα από τον σεισμό

«Αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε ‘αραβική πλάκα’ μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας) μιλώντας στην Corriere della Sera.

 Από τις εκτιμήσεις που έχουμε, οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8 – 7,9 βαθμών Ρίχτερ, πρόσθεσε ο Ντολιόνι.

«Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο, και κατά τη διάρκεια του συμβάντος παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά», κατέληξε ο Ιταλός καθηγητής.

Νέος απολογισμός στη Συρία

Τουλάχιστον 783 είναι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην πλευρά της Συρίας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP.

Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,8 αλλά και αργότερα των 7,5 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας έχει ξεπεράσει τις 2.000.

Βίντεο που τρομάζουν

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνεται ολοένα πιο βαρύς όσο περνούν οι ώρες.

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Διεθνής αλληλεγγύη

Εντείνεται το κύμα συμπαράστασης και έμπρακτης βοήθειας από δεκάδες χώρες του κόσμου, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία. Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία και 42 ακόμα χώρες δεσμεύτηκαν να συνδράμουν τις δύο χώρες για τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια και για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Η στιγμή της διάσωσης παιδιού στη Συρία

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες διάσωσης ενός μικρού παιδιού μέσα από τα συντρίμμια που άφησε μετά το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου από την Αζάζ της Συρίας.

Εκρήξεις σε αγωγούς αερίου

Βίντεο, τα οποία έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ότι ο σεισμός προκάλεσε εκρήξεις και φωτιές στη νότια Τουρκία, κοντά σε σημεία που υπάρχουν αγωγοί φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε το πρωί ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών φυσικού αερίου κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά δεν αναφέρθηκε σε εκρήξεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Eπιστρέφει στη Γη το Starliner της Boeing μετά από παρατεταμένη αποστολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα