ΑΘΗΝΑ
03:05
|
02.05.2024
Η καναδική κυβέρνηση στέλνει στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αϊτή για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των συμμοριών που τρομοκρατούν τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού αεροσκάφους στην Αϊτή για να αντιμετωπίσει και κυρίως να παρακολουθεί αυτό που αποκαλεί «μια τρομερή κατάσταση ασφαλείας», η οποία οφείλεται στην ανεξέλεγκτη βία των εγκληματικών συμμοριών στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

Ο Καναδάς επανέλαβε ότι υποστηρίζει την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής και τόνισε ότι απέστειλε το αεροσκάφος περιπολίας μεγάλης εμβέλειας CP-140 Aurora της Βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας (RCAF), ανταποκρινόμενος στο αίτημα της χώρας για στήριξη καθώς η βία κλιμακώνεται.

Οι συμμορίες της Αϊτής έχουν διευρύνει τον έλεγχο, που ασκούν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Οι ένοπλες μάχες συμμοριών-αστυνομίας είναι καθημερινές στο νησί. Το θέμα της Αϊτής αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στον Καναδά τον επόμενο μήνα.

Το καναδικό περιπολικό αεροσκάφος θα παρέχει πληροφορίες, επιτήρηση και ικανότητα αναγνώρισης για να ενισχύσει τις προσπάθειες της αϊτινής αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στη χώρα. Θα παραμείνει στον εναέριο χώρο της Αϊτής «για αρκετές ημέρες», διευκρίνισε η καναδική κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο, τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν να σταλεί μια «δύναμη ταχείας δράσης» στην Αϊτή για την καταπολέμηση της κλιμακούμενης βίας των συμμορίων, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ενώ χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι.

Ωστόσο υπάρχουν και οι σκεπτικιστές αυτής της πρότασης, οι οποίοι επικαλούνται καταχρήσεις εξουσίας από προηγούμενες αποστολές του ΟΗΕ, και ταυτόχρονα αμφισβητούν τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Οι περισσότερες χώρες ήταν επιφυλακτικές σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων, με εξαίρεση την κοντινή Τζαμάικα και το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο δηλώνει πρόθυμο να συνδράμει με «τεχνική βοήθεια».

Περίπου επτά στους δέκα πολίτες στην Αϊτή τάσσονται υπέρ της σύστασης μιας διεθνούς δύναμης για να βοηθήσει την εθνική αστυνομία απέναντι στις ένοπλες συμμορίες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα