ΑΘΗΝΑ
23:53
|
16.04.2024
Η ιρακινή πρωτεύουσα, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Μαλί, τη Μαυριτανία και το Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Βαγδάτη όπου είχε συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν.

«Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι για βελτίωση της κατάστασης, για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ, για διασφάλιση της ασφάλειας και καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, που βρίσκεται από χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την κατάσταση στον κόσμο και την περιοχή και ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις δύο χώρες», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών. «Αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις στην περιοχή, καθώς και στη διεθνή διάσταση», πρόσθεσε ο Ιρακινός κορυφαίος διπλωμάτης επισημαίνοντας τις ιστορικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τον θετικό ρόλο των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στον επενδυτικό τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνολική επένδυση των ρωσικών φορέων στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Επί του παρόντος, πολλά μεγάλα έργα εκτελούνται στο Ιράκ μέσω της Lukoil, της Gazprom Neft, της Bashneft και της Rosneft.

Ο Ρώσος διπλωμάτης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων του Ιράκ και τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες με και τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι.

Η Βαγδάτη είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Μαλί, τη Μαυριτανία και το Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα