ΑΘΗΝΑ
19:52
|
03.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί, Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Γαλλία «δεν ανταποκρίνεται στους στόχους» της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποσχέθηκε στρατιωτική υποστήριξη στο Μαλί κατά την πρώτη επίσκεψή του στη χώρα σήμερα και απέρριψε την κριτική για την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στην ήπειρο.

Η Ρωσία έχει παραδώσει «πολύ μεγάλες προμήθειες αεροπορικού εξοπλισμού» στο Μαλί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που «αύξησε σημαντικά» την ικανότητα των τοπικών δυνάμεων να πολεμούν τους εξτρεμιστές, είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

«Θα σχεδιάσουμε τώρα πρόσθετα βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω στρατιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στον τομέα της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο Λαβρόφ, αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις για «νεο-αποικιακές προσεγγίσεις και διπλά μέτρα και σταθμά».

«Βλέπουμε την αντίδραση των δυτικών κρατών στην εξέλιξη των σχέσεών μας και βλέπουμε με λύπη ότι είναι και πάλι αρνητική, μια αρνητική στάση της Δύσης στις αρχές της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Λαβρόφ.

Η παρουσία της Ρωσίας στο Μαλί έχει διευρυνθεί καθώς ο ρόλος που διαδραματίζει η πρώην αποικίστρια Γαλλία έχει μειωθεί. Αφού διατήρησε στρατιωτικές δυνάμεις επί εννέα χρόνια στο Μαλί, η Γαλλία απέσυρε τις δυνάμεις της πέρυσι μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την κυβερνώσα χούντα της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί, Αμπντουλαγιέ Ντιόπ, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Γαλλία «δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του Μαλί».

«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να δικαιολογούμε την επιλογή των εταίρων μας», είπε ο Ντιόπ. «Αυτή η απόφαση είναι μια απόφαση των πολιτών του Μαλί και μια απόφαση που λαμβάνεται με πλήρη ευθύνη. Και το Μαλί θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία».

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες μαχητές της ομάδας Wagner άρχισαν να εργάζονται πριν από πάνω από ένα χρόνο στο πλευρό των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί για να προσπαθήσουν να ανακόψουν μια δεκαετή εξέγερση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ ζήτησαν έρευνα για υποτιθέμενες καταχρήσεις, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Μαλί και την ομάδα Wagner.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αξιολογούνται από την ίδια τη χώρα και όχι από ομάδες που αποτελούν όργανα της Δύσης.

«Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να πάψουν να είναι όργανα που χρησιμοποιούνται από εκείνους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το Μαλί», είπε ο Ντιόπ, προσθέτοντας ότι «κατηγορούμαστε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά από τους ίδιους τους μεταμφιεσμένους τρομοκράτες».

Λιγότερο από 48 ώρες πριν από την επίσκεψη Λαβρόφ, το Μαλί ανακοίνωσε την απέλαση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα εργαλειοποιούνται, πολιτικοποιούνται για κρυφές ατζέντες», είπε ο Ντιόπ.

Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, θα παρευρεθεί σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

Ο Ντιόπ χαιρέτισε επίσης την παροχή δημητριακών, λιπασμάτων και καυσίμων από τη Μόσχα στη χώρα. «Το Μαλί στέκεται αλληλέγγυο με τη Ρωσία στο θέμα των κυρώσεων», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα