ΑΘΗΝΑ
00:38
|
27.04.2024
«Κοιτάζαμε αλλού, ενώ συχνά η λύση είναι δίπλα μας», ανέφερε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο πρότεινε τη δημιουργία μιας «ομοσπονδίας» ανάμεσα στη χώρα του και το Μαλί, χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την τζιχαντιστική βία και διοικούνται από στρατιωτικούς, οι οποίοι απαίτησαν την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τα εδάφη τους.

«Μπορούμε να συστήσουμε μια χαλαρή ομοσπονδία, που μπορεί να προχωράει ενισχύοντας και σεβόμενη τις προσδοκίες των μεν και των δε στις χώρες τους», δήλωσε ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μαλί χθες και προχθές, την οποία δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Οι προκάτοχοί μας επιχείρησαν ενώσεις, όπως η Ομοσπονδία του Μαλί, που δυστυχώς δεν είχαν διάρκεια. Όμως έδειξαν τον δρόμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εφήμερη προσπάθεια δημιουργίας μιας ομοσπονδίας ανάμεσα στο Μαλί, τη Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μπενίν (1959-1960), όταν αυτές οι πρώην γαλλικές αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «είναι ένα σχέδιο που οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε κατά την περίοδο μετάβασης, επειδή αν οι πολιτικοί επανέλθουν στην εξουσία, αυτό θα είναι δύσκολο».

«Το Μαλί είναι μεγάλος παραγωγός βαμβακιού, κτηνοτροφικών και χρυσού. Η Μπουρκίνα Φάσο παράγει επίσης βαμβάκι, κτηνοτροφικά, χρυσό. Όσο ο καθένας κοιτάζει αλλού, δεν έχουμε τόσο πολύ βάρος, αλλά αν βάλουμε μαζί την παραγωγή του βαμβακιού, του χρυσού και της κτηνοτροφίας του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο, αυτό θα γίνει μια δύναμη», υπογράμμισε.

«Ένας από τους λόγους για την επίσκεψή μου στο Μαλί, είναι πως διαπιστώσαμε πως για πολύ καιρό περάσαμε χρόνο κοιτάζοντας αλλού, ενώ συχνά οι λύσεις είναι ακριβώς δίπλα μας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η «αληθινή επανάσταση» που διεξάγει το Μαλί αφότου ανέλαβε την εξουσία ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά το 2020 «ενέπνευσε» τους νέους ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, βρίσκεται από το 2015 σε ένα σπιράλ τζιχαντιστικής βίας, που εμφανίστηκε στο Μαλί μερικά χρόνια πριν και η οποία επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορά του.

Το νέο στρατιωτικό καθεστώς που προήλθε από το πιο πρόσφατο πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022, υπό τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ζήτησε την αποχώρηση των 400 Γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της επιχείρησης Desert Sabre, που έχουν ως έδρα την Ουαγκαντούγκου.

Πρόκειται για ένα σενάριο που θυμίζει εκείνο του γειτονικού Μαλί, όπου το στρατιωτικό καθεστώς που προήλθε από δύο πραξικοπήματα το 2020 και 2021 ώθησε τους Γάλλους στρατιώτες της δύναμης Barkhane να φύγουν από τη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα