ΑΘΗΝΑ
21:57
|
03.05.2024
Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο ανέστειλε συμφωνία του 2018 με το Παρίσι, δίνοντας στη Γαλλία προθεσμία ενός μήνα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Μπουρκίνα Φάσο τον επόμενο μήνα μετά από αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας έχουν αυξηθεί στην Μπουρκίνα Φάσο, εν μέρει συνδεδεμένες και με την αποτυχία της δύναμης να αντιμετωπίσει επαρκώς την απειλή των ισλαμιστών και των επιθέσεων τους κυρίως από το γειτονικό Μαλί.

Η Γαλλία διατηρεί ένα απόσπασμα περίπου 200-400 ανδρών των ειδικών δυνάμεων στην Μπουρκίνα Φάσο, ενώ απέσυρε τις δυνάμεις της από το Μαλί πέρυσι.

Τη Δευτέρα, οι στρατιωτικές αρχές της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν ότι αποφάσισαν να τερματίσουν μια στρατιωτική συμφωνία που επέτρεπε στα γαλλικά στρατεύματα να πολεμήσουν τους αντάρτες στο έδαφός της επειδή η κυβέρνηση θέλει η χώρα να αμυνθεί μόνη της. Το γαλλικό υπουργείο ανέφερε ότι έλαβε ειδοποίηση την Τρίτη 24 Ιανουαρίου πως η συμφωνία του 2018 για το καθεστώς των γαλλικών στρατευμάτων στη χώρα είχε τερματιστεί.

«Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η απόφαση τίθεται σε ισχύ ένα μήνα μετά τη λήψη της γραπτής ειδοποίησης. Θα συμμορφωθούμε με τους όρους αυτής της συμφωνίας συμμορφούμενοι με αυτό το αίτημα».

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής δέχεται επιθέσεις από ομάδες ακραίων ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης και έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, ακριβώς νότια της Σαχάρας.

Γαλλικές αμυντικές και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ειδικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον Νίγηρα, όπου εδρεύει τώρα ένα μεγάλο τμήμα γαλλικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ενώ το Παρίσι έχει επίσης μεγάλη στρατιωτική παρουσία στο Τσαντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα