ΑΘΗΝΑ
03:53
|
20.05.2024
Η αντάρτικη ομάδα δήλωσε ότι ο πιλότος δεν θα αφεθεί ελεύθερος έως ότου η κυβέρνηση της Ινδονησίας αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δυτικής Παπούας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτονομιστές μαχητές στην περιοχή της Παπούας της Ινδονησίας έπιασαν όμηρο έναν πιλότο από τη Νέα Ζηλανδία αφού πυρπόλησαν το μικρό εμπορικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβειανε μαζί με άλλα πέντε άτομα. Ο πιλότος προσγειώθηκε σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή την Τρίτη και στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκε από τους, δήλωσαν οι μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας της Παπούας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία της Παπούας είπε ότι οι αρχές διερευνούν το περιστατικό, καθώς μέλη της αστυνομίας και του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να εντοπίσουν τον πιλότο και τους πέντε επιβάτες.

«Δεν μπορούμε να στείλουμε πολύ προσωπικό εκεί γιατί η Nduga είναι μια δύσβατη περιοχή. Μπορούμε να πάμε εκεί μόνο με αεροπλάνο», είπε.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Χέρμαν Ταριάμαν, είπε ότι ο πιλότος ταυτοποιήθηκε. Δεν είναι σαφές εάν οι πέντε συνοδοί επιβάτες έχουν επίσης απαχθεί.

Το αεροπλάνο της Susi Air προσγειώθηκε με ασφάλεια νωρίς το πρωί της Τρίτης, προτού δεχθεί επίθεση από αντάρτες, δήλωσαν οι αρχές.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Δυτικής Παπούας (TPNPB) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι ο πιλότος δεν θα αφεθεί ελεύθερος έως ότου η κυβέρνηση της Ινδονησίας αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δυτικής Παπούας – η οποία αναφέρεται στη δυτική πλευρά του νησιού της Νέας Γουινέας.

Το TPNPB δεν έκανε καμία αναφορά στους επιβάτες, αλλά είπε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η ομάδα κρατούσε κάποιον όμηρο. Το πρώτο περιστατικό ήταν το 1996.

Οι ανατολικότερες επαρχίες της Ινδονησίας έχουν πληγεί από μια διαρκή μάχη για την ανεξαρτησία από τότε που η πλούσια σε πόρους περιοχή τέθηκε υπό αμφιλεγόμενο έλεγχο της Ινδονησίας σε μια ψηφοφορία που εποπτεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη το 1969.

Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σημαντικά από το 2018, με τους μαχητές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να πραγματοποιούν πιο θανατηφόρες και συχνότερες επιθέσεις.

Η αυξημένη ένταση αυτών των επιθέσεων έχει επιτραπεί από τη βελτιωμένη ικανότητα απόκτησης περισσότερων όπλων, μεταξύ άλλων με επιδρομές και κλοπές από στρατιωτικές θέσεις, διασυνοριακές αγορές και παράνομη πώληση όπλων που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε το Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάλυσης Συγκρούσεων στο έκθεση πέρυσι.

Η ιδρυτής της Susi Air και πρώην υπουργός Αλιείας Σούσι Πουντζιαστούτι δήλωσε στο Twitter ότι προσεύχεται για την ασφάλεια του πιλότου και των επιβατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα