ΑΘΗΝΑ
03:38
|
19.04.2024
Εκτιμήσεις της UNICEF για χιλιάδες νεκρά παιδιά. Σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ερντογάν 10 επαρχίες της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ανείπωτο ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία και τη Συρία μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 5.000 νεκρούςχιλιάδες τραυματίες και ολόκληρες πόλεις ισοπεδωμένες.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Μαρτυρία του Έλληνα ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κολοβέτσιου

«Το πιο δύσκολο είναι οι καιρικές συνθήκες. Χιονίζει από την ώρα του σεισμού» δήλωσε ο κεντρικός αμυντικός της Καϊσέρισπορ, Δημήτρης Κολοβέτσιος. «Η νύχτα μάς βρήκε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Έχουμε φύγει από τα σπίτια μας. Απαγορεύεται να πάμε μέχρι στιγμής γιατί έχει κάποιες ρωγμές το κτίριο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνής ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κολοβέτσιος περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που ζει μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Λέκκας: «Επικρατεί χάος – Δεν υπάρχει συντονισμός»

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/02) ο ίδιος μαζί με την ελληνική αποστολή, μία ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ έφτασαν στην Τουρκία για να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο μετά τον χθεσινό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην περιοχή Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. «Δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας. «Έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτήρια».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει χάος. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», πρόσθεσε. Σκοπός της ελληνικής αποστολής είναι ο απεγκλωβισμός ατόμων μέσα από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, με τον Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο».

Δραπέτευσαν τζιχαντιστές του ISIS

Στις περιοχές που ελέγχου οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Εκτίμηση από Unicef για χιλιάδες νεκρά παιδιά

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά έκανε σήμερα μια εκτίμηση – σοκ ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο αξιωματούχος του Οργανισμού πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ταγιπ Ερντογάν για τις 10 περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και στις οποίες ζουν περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα πως οι νεκροί ανέρχονται, πλέον, σε 3.549, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.549 θανάτους και 22.168 τραυματίες», είπε ο Ερντογάν. «Η παρηγοριά μας είναι ότι περισσότεροι από 8 χιλιάδες πολίτες μας σώθηκαν. Η εκπαίδευση ανεστάλη έως τις 13 Φεβρουαρίου στα σχολεία όλης της χώρας και έως τις 20 Φεβρουαρίου στα σχολεία στις περιοχές της καταστροφής» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα