ΑΘΗΝΑ
01:36
|
20.04.2024
Υπό το πρίσμα των αναγκών που προκύπτουν από τον πρόσφατο σεισμό, οι δυτικές κυρώσεις μπορεί να μετατραπούν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λόγω του πολυετούς πολέμου που έχει αποδυναμώσει τις υποδομές, των δρακόντειων δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία και τη λεηλασία των πόρων της, η χώρα σύμφωνα με όλες τις πηγές αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στην τραγική καταστροφή που επέφερε ο χθεσινός φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Καθώς όλα δείχνουν πως η ροή της παγκόσμιας βοήθειας προς την Τουρκία εξελίσσεται ομαλά, η κατάσταση δεν είναι ίδια και στη γειτονική Συρία, όπου η έκκληση της Δαμασκού εισακούστηκε από το Ιράν και κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», με τις υπόλοιπες χώρες να περιορίζονται μάλλον στην έκφραση της «λύπης τους για τα θύματα».

Με περισσότερους από 1600 ανθρώπους να έχουν ανασυρθεί, έως τώρα, νεκροί από τα ερείπια, και τον αριθμό των τραυματιών και των αστέγων να είναι τεράστιος, το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (MECC) ζητά την άμεση άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Συρία, καταγγέλλοντας πως περιορίζουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στα θύματα του μεγάλου σεισμού που έπληξε χθες τη χώρα, όπως και τη γειτονική Τουρκία.

Με τη διαμαρτυρία του το Συμβούλιο ζητά να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλους τους υλικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανακούφιση του Συριακού λαού από τις συνέπειες του σεισμού, ώστε οι κυρώσεις «να μην μετατραπούν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Παρά τους περιορισμένους πόρους τους, λόγω του αποκλεισμού, όλες οι Εκκλησίες στη Μέση Ανατολή, κάνουν ό,τι μπορούν τασσόμενες στη διάθεση των πληγέντων και των εκτοπισμένων λόγω του σεισμού, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το MECC καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή Οικουμενική οικογένεια να παράσχουν επείγουσα βοήθεια έκτακτης ανάγκης στη Συρία, σε συντονισμό με το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, τις Εκκλησίες και τα συνδεδεμένα με αυτές ιδρύματα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων και να τους οδηγήσουμε προς την ευημερία και την πρόοδο», καταλήγει η δήλωση  η δήλωση του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι οι Εκκλησίες στην περιοχή «πάντα στέκονται στο πλάι του λαού τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα