ΑΘΗΝΑ
04:16
|
08.05.2024
Η BP προστέθηκε σήμερα στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακοίνωσαν ρεκόρ κερδών για το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε σήμερα πως σημείωσε ρεκόρ κερδών το 2022, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν, τα υποκείμενα κέρδη της BP έφθασαν τα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, έναντι 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη του 2022 είναι τα υψηλότερα στην ιστορία της εταιρείας. Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιων κερδών της ήταν στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια και σημειώθηκε το 2008.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, χαρακτήρισε τα κέρδη «καλό σύνολο αποτελεσμάτων».

«Πρώτα από όλα, ελπίζω να μπορείτε να δείτε μια εταιρεία που αποδίδει καλά, αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται. Είχαμε την υψηλότερη λειτουργική αξιοπιστία στην ιστορία μας, είχαμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τα τελευταία 16 χρόνια, επομένως η ίδια η επιχείρηση λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε ο Λούνεϊ στο CNBC.

Η ανακοίνωση των κερδών οδήγησε τις μετοχές της BP σε άνοδο άνω του 3,4% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι πράσινες υποσχέσεις ξεφουσκώνουν

Ο επικεφαλής της εταιρείας ανακοίνωσε επίσης μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει πρόσθετες επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενεργειακή μετάβαση την επόμενη δεκαετία.

Η εταιρεία είπε, ωστόσο, ότι παρότι είχε θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 40% έως το 2030, τώρα σκοπεύει να τη μειώσει μόνο κατά 25%.

Activists climb BP's office in oil spill protest | London Evening Standard  | Evening Standard

Η εταιρεία – η οποία ήταν ένας από τους πρώτους γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ανακοίνωσε τη φιλοδοξία να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 (net zero) – είχε προηγουμένως υποσχεθεί ότι οι εκπομπές θα ήταν 35-40% χαμηλότερες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Σήμερα, ωστόσο, δήλωσε ότι τώρα στοχεύει σε περικοπή 20-30%, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Μπαράζ ρεκόρ και κοινωνική δυσαρέσκεια

Η BP δεν είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές που ανακοίνωσε ότι το 2022 είχε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της.

Η Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το δικό της ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil σημείωσε ρεκόρ καθαρού κέρδους για ολόκληρη τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία, σημειώνοντας κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ενώ ένας άλλος αμερικανικός μεγάλος ενεργειακός κολοσσός, η Chevron, σημείωσε ρεκόρ 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η γαλλική TotalEnergies αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για το 2022 αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Τα κέρδη ρεκόρ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών του κόσμου έχουν, ωστόσο, ανανεώσει την άσκηση κριτικής στον κλάδο για αποθησαύριση χρημάτων, καθώς οι καταναλωτές υποφέρουν από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και η ανακοίνωσή τους πυροδότησε εκκλήσεις για αύξηση των έκτακτων φόρων.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα από τη δική τους εξώπορτα – μια από τις εταιρείες πετρελαίου της ίδιας της Βρετανίας – η οποία έχει κέρδη ρεκόρ, ενώ τόσοι πολλοί Βρετανοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες χωρίς να φταίνε οι ίδιοι… Η BP είναι πλουσιότερη, επειδή είσαι φτωχότερος», είπε ο Τζόναθαν Νορόνχα-Γκαντ από την Global Witness, ζητώντας «την εφαρμογή ενός έκτακτου φόρου για να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Ήδη η ανακοίνωση των υπερκερδών της επίσης βρετανικής Shell την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε οξείες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με εκπρόσωπους των εργαζομένων να καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση δεν αγγίζει τα υπερκέρδη και αφήνει την εργαζόμενη πλειοψηφία να παλεύει να ανταπεξέλθει στον πληθωρισμό με μισθούς που δεν αυξάνονται αναλόγως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα