ΑΘΗΝΑ
09:24
|
18.05.2024
Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» εναντίον της Ρωσίας, όχι όμως «πλήρη και οριστικά αποδεικτικά στοιχεία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ερευνητές πίσω από την ποινική έρευνα για την κατάρριψη της μαλαισινής πτήσης MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 δήλωσαν σήμερα ότι δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες διώξεις και ως εκ τούτου αναστέλλουν την έρευνα.

Η Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT) τόνισε, ωστόσο, ότι η υπόθεση θα ανοίξει ξανά, εάν έρθουν στο φως νέα στοιχεία.

«Η έρευνα έχει φτάσει πλέον στα όριά της. Όλα τα στοιχεία έχουν εξαντληθεί», δήλωσε η Ολλανδή εισαγγελέας Ντίγκνα Βαν Μπέτζελαρ, καθώς η Κοινή Ομάδα Έρευνας εξέδωσε την τελευταία έκθεσή της για το τραγικό περιστατικό.

Σύμφωνα με την ομάδα, το μαλαισιανό Boeing καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK. Στην έκθεσή της, η ομάδα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το σύστημα αεράμυνας παρασχέθηκε σε αντάρτες κατά του Κιέβου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (DPR) κατόπιν προσωπικών εντολών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ικανές να ανταποκριθούν στον «υψηλό πήχη των πλήρων και οριστικών αποδεικτικών στοιχείων», και γι’ αυτό η έρευνα δεν μπορεί να διατυπώσει οριστικές κατηγορίες.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ταυτότητες των Ρώσων αξιωματικών, που πιστεύεται ότι χειρίζονταν το σύστημα BUK, που φέρεται να ευθύνεται για το τραγικό περιστατικό.

Η πτήση της Malaysian Airlines καταρρίφθηκε καθώς πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014. Και οι 298 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περίοδο που οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε σκληρές μάχες εναντίον των ανταρτών που αντιτάχθηκαν στην έκβαση του ένοπλου πραξικοπήματος στο Κίεβο.

Τον Νοέμβριο, η έρευνα της Κοινής Ομάδας Έρευνας, η οποία ξεκίνησε το 2019, χρησιμοποιήθηκε από ολλανδικό δικαστήριο για να επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης σε δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις στις δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ κατά τη στιγμή του συμβάντος. Το δικαστήριο τους κατηγόρησε ότι ήταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη του πολιτικού αεροσκάφους. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δικάστηκαν ερήμην. Η Μόσχα χαρακτήρισε την απόφαση «ετυμηγορία με πολιτικά κίνητρα», που εκδόθηκε κάτω από «άνευ προηγουμένου πίεση» και αρνήθηκε να εκδώσει τους πολίτες της.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ευθύνη για την κατάρριψη του MH17 και έχει επιμείνει ότι η Ουκρανία διέθετε τον ίδιο τύπο οπλικού συστήματος, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης την έρευνα της ομάδας για το ότι αμέλησε να συμπεριλάβει στοιχεία που παρείχε η Ρωσία και για το ότι δεν έλαβε υπόψη την αποτυχία της Ουκρανίας να παράσχει ακατέργαστα δεδομένα ραντάρ από την ημέρα της τραγωδίας. Το Κίεβο επιμένει ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες.

«Θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους υπάρχοντες διεθνείς έννομους μηχανισμούς για να τον οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη» δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα