ΑΘΗΝΑ
04:44
|
27.04.2024
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «όχι» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής, για τη ρύθμιση που μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Η ψηφοφορία αφορά την τροπολογία που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η οποία θέτει ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή συνδυασμού στις εκλογές:

  • Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
  • Τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων – πραγματικοί ή εικονικοί – να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας.
  • Η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «όχι» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Άγνωστες παραμένουν προς το παρόν οι προθέσεις της Ελληνικής Λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να καταθέσει δική του τροπολογία και κάνει λόγο για κενά, επιμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής προσδιορισμός του λόγου που ένα κόμμα αντίκειται στην ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως για παράδειγμα ο προσδιορισμός «ναζιστικό» ή «εθνικιστικό», με το βασικό επιχείρημα ότι η ασάφεια μπορεί  να οδηγήσει μελλοντικά και σε πολιτική χρήση της διάταξης κατά άλλων κομμάτων για τη δράση τους.

Ο επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζει ότι το κόμμα του λέει «ξεκάθαρο όχι στα εγκληματικά στοιχεία και στα ναζιστικά μορφώματα που εισέβαλαν κοινοβουλευτικά στην εγχώρια πολιτική ζωή το 2012».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επιτίθεται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις που μπορούν να χωρέσουν την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

«Eμείς δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα πετύχει η νομική απαγόρευση που μεθοδεύει η Κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε όμως και στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να “φωτογραφήσει” αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προάγγελο για περαιτέρω απαγορεύσεις με αντικομμουνιστική στόχευση», δηλώνει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα