ΑΘΗΝΑ
07:36
|
02.04.2023
Ο τριπλός συνδυασμός φτώχεια, ανεργία και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο δεν κάνει καλό στην ψυχική υγεία διαπίστωσαν Φινλανδοί ερευνητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πιθανότητες ψυχικών διαταραχών αυξάνει ο ακόλουθος τριπλός συνδυασμός: φτώχεια, ανεργία και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα επιστημονική μελέτη Φιλανδών ερευνητών που κατέγραψε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (58%) που είχε χαμηλή μόρφωση (απόφοιτοι Δημοτικού) ως την ηλικία των 30 ετών εμφάνισαν κάποια ψυχική διαταραχή στα 52 τους. Πιο χαμηλά ήταν τα ποσοστά για όσους είχαν τελειώσει το Λύκειο (45%) και 36% αντίστοιχα για όσους είχαν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Χακουλίνεν του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που υπέγραψαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health» ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας την κοινωνικοοικονομική και μορφωτική κατάσταση τους με την πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας, αγχώδους διαταραχής, κατάχρησης ουσιών κ.α.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας περίπου το ένα τέταρτο (26%) διαγνώσθηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή.

Διαπιστώθηκε επίσης σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και στον κίνδυνο ψυχικής διαταραχής. Η ανεργία ειδικότερα σχετιζόταν με διπλάσια πιθανότητα για τέτοια διάγνωση αργότερα στη ζωή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ σκοτώνουν νεαρό Παλαιστίνιο στο τέμενος Al-Aqsa

ΗΠΑ: Καταιγίδες σαρώνουν Αρκάνσας, Ιλινόις, Ιντιάνα – Αναφορές για 11 νεκρούς

Το Μαρόκο γιορτάζει την 47η Ημέρα της Γης της Παλαιστίνης

Διαδήλωση για την κατάληψη Mundo Nuevo σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα