ΑΘΗΝΑ
18:24
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος των Νήσων του Σολομώντα, Ντανιέλ Σουϊντάνι, έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης και ανατράπηκε από την αντιπολίτευση λόγω της επικριτικής στάσης του απέναντι στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπολίτευση έλαβε την πλειοψηφία στη συνέλευση της πολυπληθέστερης επαρχίας των Νήσων Σολομώντα, αφού ο Ντανιέλ Σουϊντάνι, ένθερμος επικριτής της σχέσης της χώρας με την Κίνα, έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε την Τετάρτη ένας σύμβουλος του ανατραπέντος ηγέτη.

Ο Σέλσου Ταλιφίλου, ο σύμβουλος του Σουϊντάνι, είπε σε συνέντευξή του ότι εάν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην επαρχία Μαλάιτα, θα υποστηρίξει τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπέρ της Κίνας.

«Εάν η νέα κυβέρνηση έρθει στη Μαλάιτα, υποπτευόμαστε ότι το πρώτο πράγμα που θα έκαναν είναι να καταλήξει σε κάποιο είδος δημόσιας δήλωσης που να αναγνωρίζει την Κίνα», είπε ο Ταλιφίλου.

Η νομιμότητα της πρότασης δυσπιστίας παραμένει ενώπιον δικαστηρίου, πρόσθεσε.

Ο Σουϊντάνι είναι επί μακρόν επικριτής των σχέσεων της χώρας με την Κίνα και εναντιώθηκε ρητά στη μετάβαση της αναγνώρισης του νησιού του Σολομώντα από την Ταϊβάν στην Κίνα το 2019.

Απαγόρευσε τις κινεζικές εταιρείες από την επαρχία, δέχτηκε αναπτυξιακή βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα υποβλήθηκε σε ιατρική περίθαλψη στην Ταϊβάν. Αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση, η σχέση της οποίας με την Κίνα έχει ενισχυθεί με αποκορύφωμα την υπογραφή συμφώνου ασφαλείας των δύο χωρών πέρυσι

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Χονιάρα είπε ότι μετά την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης την Τρίτη, όσοι είχαν καταψηφίσει τον Σουϊντάνι βρίσκονται τώρα σε συνομιλίες για να προτείνουν νέο ηγέτη.

«Μόλις οριστικοποιήσουν την υποψηφιότητα, τότε ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση, η οποία πιθανότατα θα γίνει αυτήν την Παρασκευή, ώστε να προχωρήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρωθυπουργό», είπε.

Ο Σουϊντάνι καθαιρέθηκε με ομόφωνη ψήφο δυσπιστίας. Ωστόσο, ο Σουϊντάνι και οι υποστηρικτές του μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία καθώς ανέμεναν το δικαστήριο να ακούσει μια αίτηση για καθυστέρηση της ψηφοφορίας, είπε ο Ταλιφίλου. Το δικαστήριο απέρριψε αργότερα την αίτηση, αλλά εκκρεμούν άλλες νομικές ενέργειες.

Πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του Σουϊντάνι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από μια μικρή διαμαρτυρία που κατέληξε στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Ανάλογη συμπλοκή ξέσπασε και την Τρίτη.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι περισσότερη αστυνομία στάλθηκε στη Μαλάιτα για να διατηρήσει τον νόμο και την τάξη κατά τη διάρκεια της μετάβασης των ηγετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα