ΑΘΗΝΑ
08:23
|
03.05.2024
Η αυστραλιανή κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για ένα νέο ορυχείο περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Αυστραλία εμπόδισε τη δημιουργία ανθρακωρυχείου βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση απέρριψε την Πέμπτη πρόταση για ένα νέο ορυχείο περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τάνια Πλίμπερσεκ είπε ότι το έργο ενέχει απαράδεκτο κίνδυνο για την περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία είναι ήδη πολύ ευάλωτη.

«Αποφάσισα ότι οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι απλώς πολύ μεγάλες», δήλωσε η Τάνια Πλίμπερσεκ σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, ο αμφιλεγόμενος Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Κλάιβ Πάλμερ, δεν έχει απαντήσει ακόμη αναφορικά με την απόρριψη της κατασκευής του ορυχείου.

Η εταιρεία του, η Central Queensland Coal, είχε προτείνει την κατασκευή ενός ανοιχτού ορυχείου περίπου 700 χλμ βορειοδυτικά του Μπρίσμπεϊν, το οποίο θα παράγει θερμικό και άνθρακα οπτανθρακοποίησης και θα λειτουργεί για περίπου 20 χρόνια.

Η Τάνια Πλίμπερσεκ είχε επισημάνει πέρυσι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει το ορυχείο. Αφού άνοιξε το θέμα σε δημόσια συζήτηση, το τμήμα της έλαβε περισσότερες από 9.000 υποβολές σε 10 ημέρες – η πλειοψηφία ζητούσε να σταματήσει το έργο.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος – το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο – έχει υποστεί τέσσερις μαζικές λεύκανση τα τελευταία έξι χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας και η προοπτική του είναι «πολύ κακή», λένε οι αρχές.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ είχε συστήσει επίσης πέρυσι στους ομοσπονδιακούς ομολόγους της να απορρίψουν την πρόταση, λέγοντας ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ήταν «σημαντικοί».

Το υπουργείο περιβάλλοντος συμφώνησε πως η εύρεση ιζημάτων και απορροής από το ανοιχτό ορυχείο ήταν πιθανό να βλάψει τον ύφαλο και τους τοπικούς υδάτινους πόρους.

«Αποφάσισα ότι οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι απλώς πολύ μεγάλες», είπε ο υπουργός σε μια δήλωση βίντεο την Τετάρτη.

Ενώ οι κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν απορρίψει προτάσεις στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ένας ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος χρησιμοποιεί τις εξουσίες του για να το κάνει.

Η κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας – που εξελέγη τον Μάιο – δέχεται πιέσεις από ορισμένες πλευρές να εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντικά έργα εξόρυξης άνθρακα και φυσικού αερίου.

Η χώρα δεν θα καταφέρει να σταματήσει την καταστροφική αλλαγή του κλίματος – ή να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από μια αύξηση κατά 1,5 C αυτόν τον αιώνα – εάν επιτρέψει νέα ορυχεία, λένε οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος όπως το πολιτικό κόμμα των Πρασίνων.

Βέβαια, η Αυστραλία παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων. Όταν συνυπολογίζονται οι εξαγωγές, η χώρα παράγει το 3,6% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Ενώ η νέα κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τον στόχο μείωσης των εκπομπών της Αυστραλίας το 2030, είπε επίσης ότι θα εγκρίνει τυχόν νέα έργα ορυκτών καυσίμων που έχουν εμπορική λογική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα