ΑΘΗΝΑ
04:04
|
18.04.2024
Ο 80χρονος Πρόεδρος δε διστάζει μπροστά στη διεκδίκηση δεύτερης θητείας αλλά ούτε και στην όξυνση της κόντρας με Κίνα και Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιθυμία διεκδίκησης μίας δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο με την φράση-κλειδί «θέλω να τελειώσω τη δουλειά» και την διάθεσή του για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με Κίνα και Ρωσία προς όφελος των αμερικανικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων αποκάλυψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφωνώντας τα ξημερώματα την ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης».

«Δεν θα απολογηθώ επειδή θέλω να επενδύσουμε σε μία ισχυρότερη Αμερική και στην καινοτομία της βιομηχανίας που θα καθορίσει το μέλλον…» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος μην αφήνοντας ούτε μία πιθανότητα παρεξήγησης μπροστά στην πολιτική επιλογή μίας μεγαλύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τους πιο μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευλόγησε τα γένια του και για τη στάση που πήρε στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας πως αυτός και η κυβέρνησή του ήταν που κατάφεραν να ενώσουν το ΝΑΤΟ και να δημιουργήσουν μία διεθνή συμμαχία στο πλευρό του ουκρανικού λαού και απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ό, τι αφορά τα μέτωπα εσωτερικής πολιτικής ο Μπάιντεν ζήτησε «εύσημα» από τον αμερικανικό λαό για τα νομοσχέδια που προώθησε πετυχαίνοντας διακομματική «συνεννόηση» μέσω των οποίων προωθούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές επιχειρήσεις για να προλάβουν τον ανταγωνισμό όχι μόνον με τους βασικούς αντιπάλους αλλά και με συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως οι χώρες της ΕΕ.

5 takeaways from Biden's State of the Union and Republican response - ABC  News

Τόνισε πως η «μεσαία τάξη» είναι «η ραχοκοκαλιά της Αμερικής» και πως σκοπεύει να την ενισχύσει το άλλο μισό της προεδρικής θητείας.

Αναφέρθηκε επίσης στην πόλωση που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την αμερικανική κοινωνία και τις περιπέτειες της δημοκρατίας μετά τα πρωτοφανή έκτροπα στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 υποστηρίζοντας πως «η δημοκρατία επιβίωσε» από τη μεγαλύτερη δοκιμασία που αντιμετώπισε από την εποχή του εμφύλιου πολέμου.

«Είμαστε η μόνη χώρα που βγήκε πιο δυνατή» μετά από κάθε πρόκληση και κρίση είπε ο Μπάιντεν κατηγορώντας στη συνέχεια τους Ρεπουμπλικάνους  πως προσπαθούν να σταματήσουν την κοινωνική ασφάλιση και το στοιχειώδες πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ένα σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας όπου σχεδόν τα πάντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

Παρά την κριτική, τους ζήτησε στη συνέχεια «συνεργασία» ώστε να περάσουν και άλλα  νομοσχέδια στο κογκρέσο για τη μείωση του (απαράδεκτα υψηλού στις ΗΠΑ) κόστους της ινσουλίνης, την καταπολέμηση της μάστιγας των οπιούχων φαρμάκων που έστειλαν στον θάνατο πρόωρα εκατομμύρια Αμερικανούς μέσα σε λιγότερο από μιάμιση δεκαετία, την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των βετεράνων και της αντιμετώπισης του καρκίνου, από τον οποίο πέθανε πρόωρα ο πρωτότοκος γιος του.

The debt moment when Biden's State of the Union turned spicy - POLITICO
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα