ΑΘΗΝΑ
12:00
|
18.05.2024
Ένοπλες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο περιοχές, αφότου ηγέτες της Σομαλιλάνδης δήλωσαν την πρόθεση τους να ενταχθούν ξανά στη Σομαλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 53 τραυματίστηκαν στη δεύτερη μέρα των σφοδρών μαχών στην αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης της Σομαλίας, δήλωσαν δύο γιατροί, αφού οι τοπικοί ηγέτες δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν ξανά στην ομοσπονδιακή Σομαλία.

Για τις συγκρούσεις της Δευτέρας, γίνεται λόγος για 37 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Η Σομαλιλάνδη αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει κερδίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση για την ανεξαρτησία της και αντιμετώπισε την αντίθεση ορισμένων πρεσβύτερων της φυλής στα ανατολικά της επικράτειας που επιδιώκουν να κυβερνηθούν από το Μογκαντίσου.

Την Τρίτη, εκπρόσωποι της Σομαλιλάνδης είπαν ότι μαχητές από τη γειτονική Πούντλαντ, μια ημιαυτόνομη περιοχή της Σομαλίας, πολεμούσαν μαζί με τοπικές πολιτοφυλακές στην πόλη Λας Ανοντ, κατηγορίες που αρνήθηκε η ηγεσία της Πούντλαντ.

Δύο γιατροί είπαν ότι τα πτώματα 58 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο τους στο Λας Ανόντ από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις το πρωί της Δευτέρας, με πολλούς άλλους τραυματίες να μην μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο λόγω σφοδρών μαχών στην πόλη.

Οι τοπικοί πρεσβύτεροι στο Λας Ανοντ είπαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είχαν διακοπεί, ενώ έγινε επίθεση με όλμους στα κέντρα υγείας.

«Οι δυνάμεις της Σομαλίας πραγματοποιούν βαριές επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σπίτια πολιτών. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων δεν μπορούν να μετρηθούν», δήλωσε ο Μουχτάρ Αμπντί, κάτοικος του Λας Ανόντ, του διοικητικού κέντρου της περιοχής Σουλ.

Δεν ήταν σαφές ποια πλευρά ξεκίνησε τις μάχες, αλλά ήρθε μια ημέρα αφότου μια επιτροπή τοπικών ηγετών, θρησκευτικών λόγιων και μελών της κοινωνίας των πολιτών υποστήριξε σε δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει τη διοίκηση της Σομαλιλάνδης.

«Σήμερα, οι (δράστες) υποστηρίχθηκαν από πολιτοφυλακές από τη γειτονική περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας και τη λεγόμενη πολιτοφυλακή Khatumo με προσεκτικά συντονισμένο τρόπο», ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σομαλιλάνδης στο Twitter.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πούντλαντ, Αμπντί Φαρά Σαϊντ Τζιουχά, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, η οποία είχε τον έλεγχο της πόλης στο παρελθόν, δεν συμμετείχε στις μάχες και ότι η Σομαλιλάνδη θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Las Anod και άλλες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχαμούντ ζήτησε την Τρίτη κατάπαυση του πυρός: «αφήστε τη διοίκηση της Σομαλιλάνδης και τους πρεσβύτερους της φυλής του Λας Ανόντ να καθίσουν και να μιλήσουν. Η λύση βρίσκεται στην επιδίωξή μας για ενωμένη Σομαλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα