ΑΘΗΝΑ
01:51
|
07.05.2024
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές…Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κλίμα για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Στο φόντο της μεγάλης καταστροφής που προκαλεί ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της δημοτικότητας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών λέγοντας:

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές…Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Προέδρου Ερντογάν και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP «θα εξετάσουν το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται. Αμέσως μετά συμπλήρωσε σιβυλλικά:

«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».

Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται, με επιζώντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.

Εικόνα

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.

 Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, που βοήθησε στον θρίαμβο του AKP το 2002.

«Είπε ο Ερντογάν ότι το 2023 θα πάμε στο Φεγγάρι. Εδώ δεν μπορούμε να πάμε μέχρι το Χατάι…» είπε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Τουίτερ.

Και κατέληξε:

«Ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023. Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα