ΑΘΗΝΑ
09:50
|
18.05.2024
«Αφήνουν πίσω τους μια καλή κληρονομιά, αφήνουν υποδομές παραγωγής, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλά ξένα εμπορικά σήματα και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη Ρωσία όχι με δική τους βούληση, αλλά επειδή δέχονται πιέσεις να το πράξουν και ως εκ τούτου υποφέρουν οικονομικά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού Οργανισμού Στρατηγικών Πρωτοβουλιών.

Η Μόσχα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Πούτιν, δεν θα αναγκάσει κανέναν να μείνει.

«Πολλοί από αυτούς, όπως γνωρίζετε, υπό την πίεση των κυβερνήσεών τους, εγκαταλείπουν την αγορά μας. Λοιπόν, [ευχόμαστε] ό,τι καλύτερο σε αυτούς. Ωστόσο, λόγω της απώλειας της αγοράς μας υφίστανται τεράστιες απώλειες. Είναι επιλογή τους, είναι δική τους απόφαση», είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες «το κάνουν χωρίς καμία ευχαρίστηση».

«Ποιος θέλει να χάσει μια εδραιωμένη επιχείρηση στην οποία επένδυσε κόπο, χρήματα; Δεν είναι καν για τα χρήματα μερικές φορές – πολλοί έχουν επενδύσει τις καρδιές τους – αλλά υπό την πίεση των κυβερνήσεών τους αναγκάζονται να φύγουν».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία δε θα αφήσει να πάνε χαμένα τα ποικίλα περιουσιακά στοιχεία και οι υποδομές που αυτές οι εταιρείες αφήνουν πίσω τους και οι εγχώριες βιομηχανίες μπορεί ακόμα και να επωφεληθούν από την κατάσταση.

«Αφήνουν πίσω τους μια, ας πούμε, καλή κληρονομιά, αφήνουν πίσω τους υποδομές παραγωγής, άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Ίσως κάποιος πιστεύει ότι όλα αυτά αμέσως θα καταρρεύσουν και θα διαλυθούν – τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι εταιρείες μας, οι επιχειρηματίες μας αναλαμβάνουν αυτές τις επιχειρήσεις και συνεχίζουν αυτό το έργο. Και αρκετά επιτυχημένα», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μετά την κλιμάκωση του πολέμου τον Φεβρουάριο, πολλές μεγάλες δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τη ρωσική αγορά και αναστολή των επενδύσεων. Σύμφωνα με οικονομολόγους από το πανεπιστήμιο του St. Gallen της Ελβετίας, περισσότερες από 1.400 εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών ηλεκτρονικών ειδών, αυτοκινητοβιομηχανιών, τραπεζών και αλυσίδων εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Ωστόσο, η Ρωσία κατάφερε να εξασφαλίσει προμήθειες αγαθών μέσω εναλλακτικών οδών –μέσω των λεγόμενων «παράλληλων εισαγωγών» – βάσει των οποίων τα προϊόντα συνεχίζουν να παραδίδονται στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών χωρίς άδεια επωνυμίας από τον κάτοχο των δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των εγχώριων κατασκευαστών, τα οποία εμπίπτουν στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «υποκατάστασης εισαγωγών». Σύμφωνα με τον Πούτιν, η χώρα παράγει πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μέχρι πρόσφατα δυσκολεύονταν να φτάσουν στην εγχώρια αγορά λόγω του ανταγωνισμού από τους παγκόσμιους παίκτες.

Ωστόσο, η αποχώρηση των δυτικών εμπορικών σημάτων σημαίνει ότι «οι εγχώριοι κατασκευαστές μας έλαβαν μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο.

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Bitcoin: Στα 67.000$ η αξία του μετά από 3 βδομάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα