ΑΘΗΝΑ
05:27
|
02.05.2024
Μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, σήμερα στη σύνοδο κορυφής των 27, ο Ουκρανός πρόεδρος θα επαναλάβει το αίτημά του για μαχητικά αεροσκάφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις Βρυξέλλες φτάνει σήμερα, προερχόμενος από το Παρίσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να παραστεί στην σύνοδο κορυφής των 27, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τον Ουκρανό πρόεδρο να απευθύνεται διά ζώσης στους ηγέτες της Ε.Ε..

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε χθες από το Λονδίνο και συνεχίστηκε στο Παρίσι, ο Ζελένσκι πραγματοποιεί το δεύτερο, μόλις, ταξίδι του, μετά από εκείνο τον Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, στο εξωτερικό, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στη Βρετανία, την πιο στενή του σύμμαχο μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ το βράδυ έφτασε στο Παρίσι, όπου είχε δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια του οποίου ζήτησε από τους δύο ηγέτες να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να απωθηθεί η ρωσική επίθεση, έκκληση που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες Μακρόν και Σολτς απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύθηκαν να εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν στρατιωτικά «για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι τη νίκη».

Παραδίδοντας ένα κράνος μαχητικού αεροπλάνου της Ουκρανίας στον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι έκανε ξεκάθαρα τα αιτήματά του, τα οποία επανέλαβε το βράδυ και στο Παρίσι. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι και έτσι βλέπω τις συνομιλίες μας σήμερα», τόνισε. «Όσο πιο σύντομα αποκτήσουμε βαρέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και οι πιλότοι μας αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή. «Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. «Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. «Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης», κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη», είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα