ΑΘΗΝΑ
01:26
|
27.04.2024
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση με ανακοινώσεις τους ραπίζουν την απόφαση που αφήνει στο έλεος των funds 700.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με απόφαση σε χρόνο ρεκόρ οι δικαστές του Αρείου Πάγου έδωσαν το «πράσινο φως» σε κερδοσκοπικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες (funds) να βγάλουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια. Οι «εξυπηρετητές» («servicers») των κερδοσκοπικών ταμείων και χρηματοπιστωτικών εταιριών θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε πράξεις εκτέλεσης σε ρόλο «δικαιούχου διάδικου». Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει πει «ούτε λέξη» για αυτήν την απόφαση ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη την καταδικάζει και αντιδρά.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι «με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι «εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στα funds

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκεί δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», όπως αναφέρει.

ΚΚΕ: Να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds

«Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία ‘λύνονται τα χέρια’ των funds και των εταιριών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει: «Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, γιατί στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα ‘κόκκινα’ δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Τώρα, χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών» τονίζει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

ΜέΡΑ25: Η δικαιοσύνη και το δίκαιο είναι αλλονών αγαθό

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά για τη δυνατότητα πλειστηριασμών και πράξεων εκτέλεσης γενικά από αρπακτικά ταμεία είναι κατάπτυστη, όχι τόσο κατάπτυστη όμως, όσο οι πολιτικές της σημερινή Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και των μνημονιακών προκατόχων της, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια», αναφέρει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Συμπληρώνει: «Η Δικαιοσύνη είναι σαφές πως δεν είναι απλά τυφλή, αλλά ταξική, το ζήτημα όμως είναι το πολιτικό σύστημα που δημιουργεί αυτό το απάνθρωπο πλαίσιο για τους πολίτες και την κοινωνία εντός της μνημονιακής διαδικασίας που τάχα μου δήθεν τελείωσε. Έτσι βγήκαμε από τα μνημόνια; Με πλειστηριασμούς και εξώσεις στα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου; Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ΜέΡΑ25 που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει μετ’ επιτάσσεως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις με τον «Οδυσσέα» απέναντι στον «Ηρακλή» της Κυβέρνησης και του μνημονιακού τόξου. Διότι δεν υπάρχει δικαστική οδός για να προστατευτούν πραγματικά οι πολίτες όπως φαίνεται από αυτή την λεηλασία. Υπάρχει πολιτικός δρόμος, όπου η κοινωνία και τα κινήματα μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αλλαγή αυτών των απάνθρωπων πολιτικών, τις οποίες δυστυχώς πέρα από τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) υπηρετεί και η Δικαιοσύνη».

Ανατροπή υπόσχεται η Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι θα ανατρέψει κάθε κατάσχεση σπιτιών Ελλήνων από funds, που νομοθέτησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με μία θλιβερή πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η οποία μάλιστα ορίστηκε σε χρόνο – ρεκόρ, τάχθηκε υπέρ των funds. Χρησιμοποιώντας βέβαια τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων. Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών Ελλήνων πολιτών από funds ‘αγνώστου διαμονής και μίας λίρας’. Προκαλεί θλίψη ότι στον Άρειο Πάγο βρέθηκαν μόλις εννέα ανώτατοι δικαστικοί επιπέδου Τερτσέτη και Πολυζωίδη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα