ΑΘΗΝΑ
14:37
|
20.04.2024
Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος έως και οκτώ ωρών την ημέρα πλήττουν την κοινωνία και την οικονομία της χώρας - Λαϊκή οργή στο Κέιπ Τάουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάσταση «εθνικής καταστροφής» με άμεση ισχύ κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή κρίση ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα που έχει οδηγήσει σε καθημερινές, έως και οκτάωρες, διακοπές ρεύματος.

«Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την οικονομία και τον κοινωνικό μας ιστό», είπε ο Ραμαφόσα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους, το βράδυ της Πέμπτης.

Η κήρυξη κατάστασης «εθνικής καταστροφής» έρχεται καθώς οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος έως και οκτώ ωρών την ημέρα πλήττουν σπίτια, εργοστάσια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα των 60 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 το 2020 και των φονικών πλημμυρών που σκότωσαν περισσότερους από 400 ανθρώπους πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Ramaphosa, η κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να εξαιρέσει βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία και μονάδες επεξεργασίας νερού από διακοπές ρεύματος και προχωρήσει σε επιπλέον αγορά ρεύματος από γειτονικές χώρες σε έκτακτη βάση.

Θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης διάθεσης γεννητριών και ηλιακών συλλεκτών που λειτουργούν με ντίζελ.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Eskom της χώρας δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή ενέργεια λόγω συχνών βλαβών στους παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα και χρόνιας διαφθοράς.

Ο Ραμαφόσα ανακοίνωσε επίσης ότι θα διορίσει έναν υπουργό Ηλεκτρισμού, του οποίου η μοναδική εστίαση θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ομιλία του Ραμαφόσα καθυστέρησε κατά 45 λεπτά, λόγω διαμαρτυριών από βουλευτές του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος EFF (Μαχητές για την Οικονομική Ελευθερία), οι οιποίοιοποία τελικά απομακρύνθηκαν από τη συνεδρίαση από το προσωπικό ασφαλείας.

Στόχος του Ραμαφόζα είναι επίσης να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, αφού τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, με πρωτοβουλία των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κέιπ Τάουν, διαμαρτυρόμενοι για τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που βιώνουν καθώς η ανεργία φτάνει στο 32,9%, η ανάπτυξη για φέτος προβλέπεται σχεδόν μηδενική (0,3%) και η αύξηση του κόστους διαβίωσης συνεχίζεται, υπό την επίδραση του πληθωρισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα