ΑΘΗΝΑ
05:31
|
04.05.2024
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο το οποίο και συνέχισε παρουσιάζοντας την τελευταία του ταινία αυτές τις μέρες, πριν την βράβευσή του με το βραβείο Γκόγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε σήμερα ο Ισπανός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Κάρλος Σάουρα.

Σε ανακοίνωση της ισπανικής ακαδημίας κινηματογράφου ο Κάρλος Σάουρα αναφέρεται ως ένας από τους θεμελιωτές κινηματογραφιστές στην ιστορία του ισπανικού κινηματογράφου, που πέθανε στο σπίτι του έχοντας δίπλα τους αγαπημένους του.

Κατά τραγική ειρωνεία η τελευταία του ταινία «Las paredes hablan» («Οι τοίχοι μιλούν»), βγήκε στις αίθουσες σήμερα αποδεικνύοντας την άοκνη δραστηριότητά του και την αγάπη για του δουλειά του ως το τέλος. Αίσθηση είχε προκαλέσει και η παλιότερη ταινία του «Θρέψε κοράκια» («Cria cuervos») του 1975.

Ο κινηματογραφιστής επρόκειτο να λάβει το τιμητικό βραβείο Goya αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων του ισπανικού κινηματογράφου που διεξάγεται στη Σεβίλλη.

Τον σπουδαίο καλλιτέχνη αποχαιρέτισε απόψε και ο Ισπανός υπουργός Πολιτισμού, Μικέλ Ιθέτα, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Τουίτερ:

«Κάρλος Σάουρα, μας άφησες. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, απόλυτος καλλιτέχνης, είχε λάβει όλα τα βραβεία που μπορεί κανείς να φανταστεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του και κυρίως την αγάπη και την αναγνώριση όλων αυτών που εκτίμησαν τις ταινίες του».

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 1932 στην Χουέσκα της βόρειας Ισπανίας από οικογένεια καλλιτεχνών, ο Σάουρα, ο οποίος γύρισε συνολικά σχεδόν 50 ταινίες, απέσπασε την πρώτη του διεθνή αναγνώριση το 1966 στο Βερολίνο (Ασημένια ‘Αρκτος για την ταινία Το Κυνήγι).

Είχε τη φήμη ενός κινηματογραφιστή φαντασίας με χαρακτηριστικό ύφος που ήταν ταυτόχρονα λυρικό και παραστατικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα