ΑΘΗΝΑ
04:27
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κάλεσε με επιστολή του την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας να παύσει να πιέζει τις υπόλοιπες εθνικές επιτροπές, απειλώντας με μποϊκοτάζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, φέρεται να προέτρεψε το Κίεβο να σταματήσει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι το να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, έστω και υπό ουδέτερη σημαία, θα ενίσχυε την ρωσική πλευρά στην ένοπλη σύγκρουση – έναν ισχυρισμό που η ΔΟΕ κατήγγειλε ως «συκοφαντικό».

Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας (NOC), Βαντίμ Γκουτζέιτ, και την είδαν πολλά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαχ κάλεσε τις αρχές του Κιέβου να παύσουν να απειλούν με αποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και να πιέζουν άλλες χώρες να τους μποϊκοτάρουν.

Ο Μπαχ σημείωσε ότι η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία στους Αγώνες του 2024 «δεν έχει ακόμη συζητηθεί με συγκεκριμένους όρους». Ως εκ τούτου, οι επιστολές του Γκουτζέιτ προς άλλες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές εστάλησαν πρόωρα και προκάλεσαν απογοήτευση σε πολλά μέλη της ΔΟΕ, υποστήριξε.

«Η επιστολή σας σε αυτό το πρόωρο στάδιο προς τις συναδέλφους σας ολυμπιακές επιτροπές, τις διεθνείς ομοσπονδίες, τα μέλη της ΔΟΕ και τους μελλοντικούς ολυμπιακούς οικοδεσπότες, το να τους πιέζετε σε μια προσπάθεια να επηρεάσετε δημόσια τη λήψη των αποφάσεών τους, έγινε αντιληπτό από τη συντριπτική τους πλειοψηφία ως κάτι τουλάχιστον, εξαιρετικά λυπηρό», λέγεται ότι έγραψε ο Μπαχ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ φέρεται να υπενθύμισε στο Κίεβο ότι το μποϊκοτάζ αποτελεί παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, ο οποίος «υποχρεώνει όλες τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές να «συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές».

Ο Μπαχ καταδίκασε επίσης τις «συκοφαντικές δηλώσεις» που έγιναν από αρκετούς Ουκρανούς αξιωματούχους που κατηγόρησαν τη ΔΟΕ ως «υποστηρικτή του πολέμου, της δολοφονίας και της καταστροφής». Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μόσχα και προειδοποίησε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν μπορούν να οδηγήσουν σε «εποικοδομητική συζήτηση».

Τον Ιανουάριο, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρόπους για να επιτρέψει σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού 2024 υπό ουδέτερη σημαία. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησαν στην είδηση δεσμευόμενοι να ασκήσουν πιέσεις για μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, επιμένοντας στον πλήρη αποκλεισμό των αθλητ(ρι)ών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από οποιαδήποτε διεθνή αθλητική διοργάνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα