ΑΘΗΝΑ
05:48
|
04.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν την Άγια, το κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον σεισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Όταν σώθηκε, η μικρή Άγια- που σημαίνει «θαύμα» στα αραβικά – ήταν ακόμα συνδεδεμένη με τη μητέρα της μέσω του ομφάλιου λώρου. Η μητέρα, ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέρφια της πέθαναν μετά τον σεισμό που έπληξε την πόλη Τζινταϊρίς.

Η Άγια βρίσκεται τώρα στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση πλέον και υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, «Ήρθε τη Δευτέρα σε τόσο άσχημη κατάσταση, είχε χτυπήματα, μώλωπες, ήταν παγωμένη και μετά βίας ανέπνεε», είπε ο Χάνι Μαρούφ, ο παιδίατρος που τη φροντίζει.

Τα βίντεο της διάσωσης της Άγια έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να τρέχει από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, κρατώντας ένα μωρό καλυμμένο με σκόνη.

Ο Καλίλ αλ- Σουάντι ένας μακρινός συγγενής, ο οποίος ήταν εκεί όταν το βρέφος ανασύρθηκε ζωντανό, έφερε το νεογέννητο στον γιατρό Μαρούφ στην πόλη Αφρίν της Συρίας.

Χιλιάδες άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ζητήσει πλέον λεπτομέρειες ώστε να υιοθετήσουν την μικρή Άγια. «Θα ήθελα να την υιοθετήσω και να της χαρίσω μια αξιοπρεπή ζωή», είπε ένας χρήστης των social media. Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του Κουβέιτ δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να φροντίσω και να υιοθετήσω αυτό το παιδί… αν μου το επιτρέψουν οι νομικές διαδικασίες».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Καλίντ Αττιά, λέει ότι έχει λάβει δεκάδες κλήσεις από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που θέλουν να υιοθετήσουν τη μικρή Άγια.

Η Δρ. Αττιά, ο οποίος έχει μια κόρη μόλις τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Άγια, είπε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψει η μακρινή οικογένειά της, της συμπεριφέρομαι σαν ήταν δική μου κόρη». Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει στο πλευρό της δικής τους κόρης.

Στην πόλη Τζινταϊρίς, την πατρίδα της Άγια, οι άνθρωποι έψαχναν μέσα από τα κτίρια που κατέρρευσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ αλ-Αντνάν είπε στο BBC, «Η κατάσταση είναι μια τραγική. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουμε απεγκλωβίσει». Εκτίμησε ότι το 90% της πόλης είχε καταστραφεί και η περισσότερη βοήθεια μέχρι στιγμής έχει προέλθει από τους ντόπιους.

Διασώστες από την οργάνωση Λευκά Κράνη, οι οποίοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ανάσυρση ανθρώπων από τα ερείπια για πάνω από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, βοηθούν στο Τζινταϊρίς.

«Οι διασώστες μπορεί να καταλήξουν επίσης θύματα λόγω του πόσο ασταθές είναι το κτίριο», είπε ο Μοχάμεντ αλ-Καμέλ. «Μόλις βγάλαμε τρία πτώματα από αυτά τα ερείπια και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια οικογένεια εκεί μέσα που είναι ακόμα ζωντανή – θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Στη Συρία, οι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 3.000 και ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται καθημερινά πέντε ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα