Εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού της Δευτέρας, με τον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία να αγγίζει τους 22.327 σύμφωνα με την υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), ενώ περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, όπου ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επικαιροποιηθεί από την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 1,05 εκατομμύρια άνθρωποι που έμειναν άστεγοι από τους σεισμούς βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια όπως ανακοίνωσε η Τουρκία.
Παράλληλα, οι μετασεισμικές δονήσεις αυξάνονται, με τον συνολικό αριθμό των μετασεισμών που έχει σημειωθεί από τη Δευτέρα να ξεπερνά πλέον τις 2.000.
Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό
Οι διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν ζωντανές δύο γυναίκες από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν αφού είχαν παγιδευτεί για 122 ώρες μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας.
Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες.
Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.
Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν «ινσαλάχ» (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.
Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.
Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε. Επίσης βρίσκονται αντιμετωποι με έλλειψη τροφής σε ζοφερές χειμερινές συνθήκες.
«Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Οκτάι.
Οι ηγέτες και στις δύο χώρες αντιμετώπισαν ερωτήματα σχετικά με την απάντησή τους.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι χρησιμοποιούν το θέμα για να επιτεθούν στον Ερντογάν, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή σε μια ψηφοφορία που έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου, αν και μπορεί να αναβληθεί λόγω της καταστροφής.
Ο θυμός που σιγοβράζει για τις καθυστερήσεις στην παράδοση της βοήθειας και την έναρξη των προσπαθειών διάσωσης είναι πιθανό να παίξει ρόλο στις εκλογές.
Ακόμη και πριν από τον σεισμό, η ψηφοφορία θεωρούνταν η πιο σκληρή πρόκληση του Ερντογάν εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία. Έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «αρνητικές εκστρατείες για πολιτικό συμφέρον».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, επέκρινε την απάντηση της κυβέρνησης.
«Ο σεισμός ήταν τεράστιος, αλλά αυτό που ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον σεισμό ήταν η έλλειψη συντονισμού, η έλλειψη σχεδιασμού και η ανικανότητα», ανέφερε σε δήλωσή του.
Καταστροφές στο Χαλέπι μετά τον σεισμό
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις πληγείσες περιοχές μετά τον σεισμό, επισκεπτόμενος νοσοκομείο στο Χαλέπι με τη σύζυγό του Άσμα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνησή του ενέκρινε επίσης παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρώτη γραμμή του 12ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την άφιξη βοήθειας για εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε νωρίτερα ότι εξαντλούνται τα αποθέματα στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες καθώς η κατάσταση του πολέμου περιπλέκει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.
Ο αριθμός των νεκρών σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους αντάρτες έχει φτάσει σχεδόν τους 4.000, με περισσότερα από 7.000 άτομα να έχουν αναφερθεί τραυματίες ή αγνοούμενοι.
Μεγάλο μέρος του Χαλεπίου καταστράφηκε στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε το 2011 όταν μια ειρηνική εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε βίαιη.
«Όπως μπορείτε να δείτε τα κτίρια τρέμουν ενώ εργαζόμαστε για να σώσουμε ανθρώπους. Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια. Έτσι έχουμε εκκενώσει τους κατοίκους», δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού στο BBC.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε καταφύγια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που εκκενώθηκαν επειδή τα κτίριά τους δεν είναι ασφαλή», πρόσθεσε.
Χιλιάδες κάτοικοι από τις περισσότερο πληγείσες ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου έχουν αναγκαστεί σε καταφύγια.
Μετά από χρόνια πολέμου και τώρα έναν τεράστιο καταστροφικό σεισμό, το τι θα ακολουθήσει είναι άγνωστο.